Szijjártó: Andorra fontos szövetségese lesz Magyarországnak

 

Andorra két nagyon fontos ügyben, az új ukrán oktatási törvény és az uniós adóharmonizációs törekvések vonatkozásában is fontos szövetségese lesz Magyarországnak – összegezte Szijjártó Péter külügyminiszter hivatalos andorrai látogatását az MTI-nek kedden telefonon.

A politikus kétnapos útja során megbeszélést folytatott Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnökkel, Maria Ubach Font külügyminiszterrel, és Vicenc Mateu Zamorával, az andorrai parlament elnökével is.

„Andorra is rendkívül érzékeny a kisebbségi kérdésekre” – mondta Szijjártó Péter a tárgyalásokat követően, hangsúlyozva, hogy az Ukrajnában elfogadott új oktatási törvény súlyosan sérti a magyar kisebbség jogait.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Maria Ubach Font andorrai külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Andorrában 2017. november 14-én. MTI Fotó: KKM

Maria Ubach Font andorrai külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Andorrában 2017. november 14-én (MTI-fotó: KKM)

„Ők mellettünk állnak ebben a kérdésben, minket támogatnak, és minden európai fórumon, így az Európa Tanácsban is, ahol ez a kérdés elő fog kerülni, a magyar álláspontot fogják támogatni” – fogalmazott.

Mint mondta, az andorrai vezetőkkel egyetértettek abban, hogy kisebbségi jogokat elvenni a 21. századi Európában egyszerűen elfogadhatatlan.

A külügyminiszter szerint közös a két ország álláspontja abban is, hogy Magyarország és Andorra számára is rendkívül hátrányos lenne az uniós adóharmonizáció bevezetése.

„Mind a két gazdaság, mind a két ország nagyon sokat tett annak érdekében, hogy versenyképesekké váljanak, és ezt a versenyképes gazdasági helyzetüket alacsony adómértékekkel érték el” – mondta, hozzátéve, hogy „épp ezért mindketten a nemzeti specialitásokra épülő, alacsony adókra alapozó gazdaságpolitikák koncepcióját támogatjuk”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnök (b) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Andorrában 2017. november 14-én. MTI Fotó: KKM

Antoni Martí Petit andorrai miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andorrában 2017. november 14-én (MTI-fotó: KKM)

Szijjártó Péter beszélt arról, hogy Magyarország határozottan támogatja az Európai Unió és Andorra közötti társulási megállapodás mielőbbi létrejöttét, és az erről szóló tárgyalások felgyorsítását.

Kitért arra is, hogy az andorrai vezetőkkel megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalások haladéktalan megkezdéséről azzal a céllal, hogy a jövő év első felében aláírják a megállapodást erről.

A magyar külügyminiszter andorrai látogatása után Barcelonába utazik, ahol elmondása szerint tíz jelentős spanyol vállalat, illetve kamarák vezetőivel folytat gazdasági tárgyalásokat magyarországi munkahelyteremtő beruházásokról.