Negyedik hete a Top10-ben Mészáros Márta filmje

 

A jelenleg 9. helyezett alkotást, az Aurora Borealis - Északi fény című filmet immáron több mint 40.000 néző látta.

Továbbra is óriási az érdeklődés Mészáros Márta új filmje, az Aurora Borealis Északi fény iránt. Bemutatása negyedik hétvégéjén még mindig a 10 legnézettebb film között szerepel az alkotás, amelyet a hétvégén 3.707 néző látott, összesen pedig már 40.038-an tekintették meg.

Bemutatása óta a film kiugróan a legnézettebb film a vezető artmoziban, a budapesti Művész Art Moziban, megelőzve minden más magyar és külföldi produkciót. Emellett nagyon szép eredményei vannak a vidéki artmozi hálózatban és a multiplex mozikban is. De nincs ez másképp külföldön sem: a rangos chicagói filmfesztiválon közönségdíjat kapott.

Mészáros Márta filmrendező az amerikai katona szerepét alakító Nicolas Wittmant instruálja Aurora Borealis - Északi fény című filmjének forgatásán a VIII. kerületben 2015. november 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Mészáros Márta filmrendező az amerikai katona szerepét alakító Nicolas Wittmant instruálja Aurora Borealis – Északi fény című filmjének forgatásán a VIII. kerületben 2015. november 9-én.
MTI Fotó: Kallos Bea

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

aurora borealis_27_ildiko_mari

A főszereplők Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska, de többek között Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek a filmben.

A forgatókönyvét Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, Piotr Sobociński Jr..Az Aurora Borealis Északi fény a Filmteam gyártásában készült, producere Major István, társ-producere Gül Togay. A film forgalmazója a Vertigo Média.