Bosznia-Hercegovinában havazott

 

Bosznia-Hercegovina nagy részén és a fővárosban, Szarajevóban is elsőfokú riasztást adtak ki kedden a havazás miatt, míg Montenegróban a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben a heves esőzések és széllökések miatt.

Az előrejelzések szerint Szerbiában is érezhetően hidegebb lesz ma, ám nem kell sem hótól, sem fokozott esőzéstől tartani.

Szarajevóban havazott az éjjel, és kedden további csapadékra lehet számítani. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint jelenleg plusz 2 Celsius-fok van a boszniai fővárosban, ám éjjel már fagypont alá csökken a hőmérséklet. A következő napokban is intenzív havazásra lehet számítani az ország legnagyobb részén, a hótakaró várhatóan eléri az 5-15 centimétert.

A havazás főként az ország hegyvidéki részein nehezíti a közlekedést, a hatóságok fokozott figyelemre és óvatosságra intettek.

Szarajevó, 2012. február 4. Hóban araszoló jármű mögött gyalogolnak emberek Szarajevóban. A nyugat-balkáni térséghez tartozó országokban rendkívül súlyos a helyzet a sarkvidéki hideg és a napok óta tartó erős havazás miatt. A boszniai fővárosra eddig a 100 cm-t is meghaladó hó hullott, és legkevesebb hat ember életét veszítette. A kegyetlen téli időjárás miatt súlyos gondok léptek fel a vasúti-, a közúti- és a légi közlekedésben, valamint akadozik az áramellátás. (MTI/EPA/Fehim Demir)

Szarajevó, 2012. február 4.
Hóban araszoló jármű mögött gyalogolnak emberek Szarajevóban. A nyugat-balkáni térséghez tartozó országokban rendkívül súlyos a helyzet a sarkvidéki hideg és a napok óta tartó erős havazás miatt. A boszniai fővárosra eddig a 100 cm-t is meghaladó hó hullott, és legkevesebb hat ember életét veszítette. A kegyetlen téli időjárás miatt súlyos gondok léptek fel a vasúti-, a közúti- és a légi közlekedésben, valamint akadozik az áramellátás. (MTI/EPA/Fehim Demir)

Montenegróban a legmagasabb fokú riasztást adták ki, mert a széllökések meghaladják az óránkénti 50 kilométeres sebességet, és a következő 12 órában legalább 50 milliméter csapadék várható.

Szerbiában az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint egyelőre nem kell jelentős mértékű esőzésre vagy havazásra számítani, ám az ország délnyugati, hegyvidéki részeit már vékony hótakaró borítja. A reggeli hőmérséklet országszerte plusz 4–9 Celsius-fok között alakul, és éjszaka sem csökken fagypont alá.