Hungary Helps: 145 millió forintos gyógyszeradomány iraki keresztény kórháznak

 

A magyar kormány Hungary Helps programja a keresztény humanizmus jegyében a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő közel-keleti keresztények mindennapjain kíván segíteni. Az alábbi videóban Erbíl város Szent József Kórházában dolgozó önkéntesek köszönik meg a fél évre elegendő, 145 millió forint értékű gyógyszeradományt. Havonta 2000 embert kezelhetnek ebből a felajánlásból.

A videóban az erbíli Szent József Kórház dolgozói szólalnak meg. A kórház hat hónapra elegendő gyógyszerellátására Magyarország nyújt támogatást 145 millió forint értékben, a Hungary Helps Program keretében. Erről Bashar Matti Warda érsek írt alá megállapodást Balog Zoltánnal 2017. május 29-i magyarországi látogatásán.

A Hungary Helps programnak utazó nagykövete is van Heltai Péter személyében, annak érdekében, hogy a segítség valóban szervezetten célba érjen.

Heltai a 145 milliós gyógyszeradományról azt írja közösségi oldalán: „megindító volt találkoznom a #HungaryHelps Program által is támogatott Szent József Kórház fiatal önkéntes orvosaival. Havonta menekültek ezreit látják el ingyen, fáradhatatlanul azon gondolkodva hogyan segíthetnének még többet.”

Magyarország kormányának elvi meggyőződése szerint a világban jelenleg zajló migrációs válságot annak gyökerénél kell kezelni: a segítséget kell odavinni, nem pedig a bajt idehozni, azaz a kiváltó okokat kell megszüntetni vagy enyhíteni, hogy az érintett népek békében és biztonságban élhessenek újra.

A másik fontos szempont a humanitárius programban, hogy a magyar kabinet értékelése alapján ma a világban leginkább a kereszténység számít üldözött vallásnak, és mivel Magyarország keresztény alapokon megszerveződött közösség, ezért elsősorban a keresztényeknek kell segítenünk.

Magyarország erejéhez mérten milliárdokkal segíti az üldözött keresztényeket, valamint az újjáépítéseket a Közel-Keleten. Tell-Aszkuf városát teljes mértékben magyar pénzből építettek újjá. A magyar kormány úgy fogalmaz: célja, hogy helyben segítsen a rászorulóknak. A Hungary Helps munkatársai is jelen voltak Rómában, egy segélyezési konferencián, ahol a magyar programot példaértékűnek nevezték a konferencia szervezői.

Erbíl egyike a világ legrégebben lakott városainak. A Moszultól keletre fekvő település lélekszáma 1,5 milliósra tehető, ezzel Irak 4. legnagyobb városa. A másfél millió lakosú, zömében kurdok lakta iraki város 750 ezer, javarészt közel-keleti keresztény és jazidi menekültet fogad be, akik az Iszlám Állam (ISIS) erőszakos cselekedetei következtében hagyták el lakóhelyüket. A közel-keleti keresztények helyzete drámai, a korábban 1,5 milliós közösség lélekszáma az ISIS terrorállamának terjeszkedése miatt 200 ezer főre csökkent az elmúlt években.