Nem titok: a boszniai szerbek önállóságra vágynak

 

Milorad Dodik, a bosnyák föderáción belül külön entitásként létező szerbek elnöke minapi interjúban már a Boszniából kiváló önálló szerb államról beszélt: „az én célom az, hogy leválasszam Bosznia-Hercegovináról a ’Szerb Köztársaságot’, úgy hogy közben ne ’hulljanak fejek’, ne legyenek áldozatok – mondta a belgrádi Vecernje Novosti újságnak.

„Nemcsak képzelem, hiszem, hogy a ’Szerb Köztársaság’ egy szép napon önálló állammá válik. Hogy ez öt, tíz, tizenöt év múlva lesz-e, nem lényeges. Garantálom, hogy a független szerb állam úgy fog az ölünkbe hullani, mint az érett alma. Bosznia – a jelenlegi formájában – életképtelen, s ha most kellene a szerb résznek leválnia, megállnánk a saját lábunkon, senkivel sem lenne konfliktusunk. Az a célom, hogy mindezen folyamatokat politikai eszközökkel vigyem véghez” – mondta Dodik a lapnak.

MTI/AP/Amel Emric

Bosznia. Kidőlnek a keresztek?  (MTI/AP/Amel Emric)

A boszniai szerbség vezető politikusának a mostani bosnyák helyzet „inkább kényszer, mint akarat” kérdése, aki – noha Bosznia-Hercegovina állampolgárának vallja magát – soha nem definiálta önmagát másnak, csak szerbnek. „ Senkit sem gyűlölök Boszniában, de nem azonosulok ennek az országnak a szellemiségével, hanem mindig a saját népemmel tartok, a saját hittestvéreimmel, a szerb nyelviséggel és az írással érzek együtt. A dédapám az első világháborúban a szaloniki fronton veszítette el a lábát. Megérthetik, milyen történeteken nőttem fel, megérthetik az érzéseimet.”

Arra a kérdésre, hogy a boszniai szerbség függetlenségi törekvései éppen a koszovói albánság malmára hajtja a vizet, és Szerbia érdekeit sérthetik, Dodik azt válaszolta, hogy soha nem kérdezte Belgrád véleményét, de szerinte – amellett, hogy Koszovó kulcskérdés –, a Boszniában élő szerbek önállósulási törekvései is azok. A napilap kérdésére, hogy vajon a katalán mintára próbálja-e a szerb modellt megvalósítani, a boszniai szerb politikum első embere nemmel válaszolt. Dodik  kifejtette: „a mi történetünk teljesen más. Nekünk megvan az államisághoz szükséges minden attribútumunk. Terület, működő hatalmi struktúra és a népakarat. Ahogy mindig is voltunk, most is állam leszünk. Csak ezt még nemigen engedik hangoztatnunk.” Hozzátette: a legfontosabb gazdasági törekvésük, hogy mihamarabb elkészüljön a Banja Luka – a belgrádi autópálya.
Hogy még szorosabbra fűzhessék a szerbség kapcsolatait.