Jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradó élelmiszert

 

Jótékony célra fordítják a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) végén megmaradó, bontatlan csomagolású, fogyasztható élelmiszereket – közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

Az élelmiszeradományt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület juttatja el a rászorulókhoz, többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert. Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, és az egyesület segítségével szétosztani, elsősorban gyermekes családok között – olvasható a közleményben.

A világ lakossága évente mintegy 1,6 milliárd tonna élelmiszert pazarol el, ez az előállított élelmiszerek egyharmadát jelenti. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint fejenként évente 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kilogramm kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni.

A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK is, amely nem csupán társadalmi felelősségvállalásból, hanem a klímaváltozás valós veszélye miatt is fontosnak tartja a kezdeményezést – írja a közlemény.

A címlapfotó illusztráció.