Már lehet regisztrálni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

 

Egy év múlva kezdődik Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amelynek programjaira már lehet regisztrálni. A visszaszámlálást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek indította el a budapesti Szent István-bazilika előtt péntek délután.

Cikkünk frissült.

A bíboros köszöntőjében kiemelte: „arra készülünk, hogy nyilvánosan kifejezzük a hitünket és az örömünket”. Az öröm forrása pedig maga az Eucharisztia, amelyben Isten „tápláló közösséget” vállal az emberrel.

Ez a közösség azt is jelenti, hogy „nem vagyunk kidobva értelmetlenül a létbe, nem véletlenül jött létre az emberiség”, hanem „Istennek terve és szándéka van velünk” – fogalmazott.

Erdő Péter újságíróknak elmondta: a 2020-as katolikus világesemény programjai ingyenesek, de azoknak, akik ülőhelyet is szeretnének kapni, mindenképp érdemes regisztrálniuk.

Kitért arra: a kongresszus nyitó szentmiséjére tervezett elsőáldozásra már háromezren jelentkeztek, de továbbra is várják a jelentkezőket. Szólt arról: önkéntesek jelentkezését is várják, akik a kongresszus idején rendezőként, tolmácsként segítenek majd.

A bíboros szerint várhatóan száz országból érkeznek majd vendégek a NEK-re.

Arra a kérdésre, hogy Ferenc pápa részt vesz-e a budapesti kongresszuson, a bíboros úgy felelt: a legutóbbi eucharisztikus kongresszusra pápai legátust küldött, azonban legutóbb Afrikából hazafelé tartva, a repülőgépen azt mondta, s jövőben „kis országokba szeretne ellátogatni”.

„Állunk rendelkezésére” – fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros fontosnak nevezte, hogy a kongresszusra felkészítő utolsó év a misszió jegyében telik. Olyanok felé is lépnie kell az egyháznak, akik nem járnak templomba vagy nem hívők. Hozzájuk pedig leginkább a mindenki számára érthető nyelven, a „segítő szeretet nyelvén” kell szólni.

Ezért rendeznek a kongresszus előtti napon országszerte szeretetvendégségeket rászorulóknak – tette hozzá.

Jövő tavasszal pedig a Nemzetközi Karitász munkáját bemutató kongresszust tartanak Budapesten, amelyre meghívták Luis Antonio Tagle bíborost, a segélyszervezet elnökét. „Reméljük, hogy ez kongresszus is tanúságtétel lesz a magyar társadalom felé” – tette hozzá Erdő Péter.

Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK előkészítő bizottságának vezetője elmondta: a NEK honlapján lehetőség van arra is, hogy szállásigényüket jelezzék a résztvevők. Ugyanitt várják azok jelentkezését is, akik szállást tudnak felajánlani otthonukban vagy akár csoportos szálláshelyet tudnak biztosítani.

Michael August Blume érsek, Magyarország apostoli nunciusa arról beszélt: az egyház küldetése minden korban és időben, minden történelmi helyzetben megállíthatatlanul folytatódik, és ezt a missziót az eucharisztia táplálja és erősíti.

Kiemelte: Magyarországnak szerepe, feladata van Európa újraevangelizálásában. „Feladatunk tanúságot tenni” Jézus szeretetéről – mondta. A bazilika előtt felállított óra egy évig fogja mutatni a NEK-ig hátralévő napokat.

A 2020. szeptember 13-tól 20-ig tartó kongresszus fő helyszíne a budapesti Hungexpo területe lesz. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek.

A legtöbb embert a nyitó szentmisére a Puskás Ferenc Stadionba, a szeptember 19-i Kossuth téri liturgiára és az azt követő körmenetre, illetve a záró szentmisére, a Hősök terére várják a szervezők.

Eucharisztikus kongresszust négyévente rendeznek. Magyarország 2020-ban második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. nemzetközi eucharisztikus kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.

Az eucharisztia szó egyszerre jelent szentmisét, az utolsó vacsorát megjelenítő cselekményt és az Oltáriszentséget, a szentmisén Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.