Gulyás Gergely: A törvényeket az ellenzéki pártoknak is be kell tartani

 

A törvényeket az ellenzéki pártoknak is be kell tartaniuk – így reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ellenzék adatgyűjtési botrányára. A miniszter úgy fogalmazott, a rendőrségnek az a dolga, hogy tisztázza az ügyet. Még kedden indult nyomozás választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt. Nyilvánosságra került fotók alapján ugyanis felmerült a gyanú, hogy az ellenzék adatbázis-építésére használta a választók adatait, ami a törvény szerint tilos – közölte az M1 Híradója.

Szerda kora este tartottak házkutatást a rendőrök Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt VIII. kerületi kampányközpontjánál, egy nappal azután, hogy a rendőrség nyomozást indított a választás rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt.

A VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt a szerda esti házkutatással egy időben telefonon nyilatkozott az ATV-nek. Azt mondta, szerinte politikai nyomásról van szó.

A törvénysértés gyanúja azután merült fel, hogy a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozott egy fotót, amelyen az ellenzék józsefvárosi kampánycsapata látható, előttük számítógép és az aláírásgyűjtő ívek. A Magyar Nemzet a fényképre hivatkozva azt írta, az ellenzék törvénytelen adatbázisépítésre használhatja fel a választók személyes adatait, azokat,  amelyeket az aláírásgyűjtő időszakban megszereztek.

A kép, amely miatt a nyomozás megkezdődött nem az egyetlen, amely kérdéseket vetett fel az utóbbi napokban. Erzsébetvárosból is nyilvánosságra került egy fotó, amelyen az Origo szerint úgy tűnik, mintha az egyik aktivista lemásolná az adatokat az egyik ajánlóívről a másikra.

Szintén az Origo adott hírt arról is, hogy a Pest megyei Üllőn induló ellenzéki jelölt azzal dicsekedett közösségi oldalán, hogy lefotózta az ajánlóíveket, hogy elkerülje a törvénytelenség gyanúját. Csakhogy a hatályos jogszabályok szerint az ajánlások másolása, és így az azon szereplő adatok rögzítése is tilos.

Pikó Andrásék mindvégig tagadták, hogy törvénysértést követtek volna el. A polgármesterjelölt azt mondta, a számítógépek csak ahhoz kellettek, hogy ellenőrizzék, megvan-e mindegyik ajánlóív. Saját bevallása szerint ezekért a számítógépekért ment a rendőrség, csakhogy azok többnyire magántulajdonban vannak.

Pikó András egy lapinterjúban később azt mondta, két számítógépet foglalt le a rendőrség: az egyik Udvarhelyi Tessza kampányfőnöké, a másik egy önkéntesé.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, az ellenzék főpolgármester-jelöltje a rendőrségi eljárás ellenére is kitart amellett, hogy a VIII. kerületi ellenzéki stáb mindent törvényesen csinált.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta az ellenzék felől érkező vádakat, miszerint politikai megrendelésre indult volna az eljárás. Emlékeztetett arra, hogy a nyomozás a józsefvárosi választási iroda feljelentése alapján indult.

Gulyás Gergely az ellenzék főpolgármester-jelöltjéről azt is mondta, Karácsony Gergely nem lenne képes együttműködni a kormánnyal Budapest érdekében, ezért alkalmatlan városvezetőnek. A miniszter szerint aki alkalmas főpolgármesterjelöltnek, az együttműködést keres, de aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.