Frank Füredi: Negatív jelentés társult a családi élethez, ami akadályozza a gyermekvállalást

 

Számos kampány és mozgalom zajlik Nyugat-Európában, melyek szerint a gyermekszüléssel vétenek a nők az ökológia ellen, és minél több ember él a világon, annál rosszabb lesz a helyzet. Frank Füredi szociológus szerint ez téves meglátás, és fel kellene ismerni, hogy a gyermekvállalás nem rosszat, hanem jót tesz a világgal.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs) A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Frank Füredi úgy véli, szinte az egész világ komoly demográfiai problémákkal küzd. A demográfia szó azonban nemcsak technikai jelentésű, hanem a jövőről is beszél, hiszen meghatározza a társadalom alakulását. Napjainkban sokan nem vállalnak gyermeket, mert úgy gondolják, hogy ez nagy teher, és a gyermekkel véget ér az addigi önálló életük – magyarázta a szociológus az M1-nek.


Szerinte sokan elhalasztják a gyermekvállalást,

és csak harmincéves kor után vállalnak gyermeket, vagy még akkor sem. Ez a tendencia azt mutatja – tette hozzá –, hogy az ezen az állásponton lévő embereket nem érdekli, hogy mi lesz a jövővel, és hogyan alakul majd a társadalom.

Negatív kampány zajlik 

Arról is beszélt, hogy számos kampány és mozgalom zajlik Nyugat-Európában, melyek szerint a gyermekszüléssel vétenek a nők az ökológia ellen, és minél több ember él a világon, annál rosszabb lesz a helyzet. Frank Füredi szerint ez téves meglátás, és fel kellene ismerniük, hogy a gyermekvállalás nem rosszat, hanem jót tesz a világgal.

A szociológus kiemelte a magyar kormány munkáját, amely főként anyagi támogatással és különböző programokkal segíti a magyar családokat, illetve ösztönzi a fiatalokat arra, hogy gyermeket vállaljanak.

A gyermek öröm az életben 

Ezt az álláspontot kellene más államoknak is átvenniük, és ösztönözniük a fiatalokat arra, hogy a gyermekvállalás nem negatív dolog. Hiszen egy gyermek öröm az ember életében, és boldogságot jelent mindenki számára. Hozzátette, az emberiségnek feladata is van, ugyanis létre kell hoznia a következő nemzedéket, amellyel a jövőt építi fel.

Sokan gazdasági tényezőként tekintenek a családra.

Szerinte volt idő, amikor a pénzügyi folyamatok valóban fontos szerepet játszottak, de az emberek többsége akkor is a családalapítást választotta. A tapasztalatok alapján napjainkban is inkább a szegényebb családokban van több gyermek, hiszen nincs más örömük az életben – mondta.

A család érték

Ma sem a pénz, hanem a gondolkodásmód az igazi ok. Az emberekben egyfajta nárcizmus jelent meg, sokkal jobban szeretik saját magukat, és úgy vélik, már nincs energiájuk egy gyermekre. Megjegyezte, ezen kellene változtatni, hiszen a család és a szülő érték a társadalom számára.