A helyi és a nemzeti érdekek összehangolása a cél az építészetben

 

A helyi, a nemzeti és a szakmai érdekek összhangjának megteremtése a cél a településkép formálása során – hangsúlyozta Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára pénteken Tihanyban.

A 24. Országos Főépítészeti Konferenciát záró sajtótájékoztatón Füleky Zsolt közölte: a 2016-ban hatályba lépett, településkép védelméről szóló törvény nyomán elkészültek a településképi arculati kézikönyvek a települések többségében, melyeket egy október elején rendezendő budapesti konferencián mutatnak be. Hozzátette: a törvény fontos, új eleme, hogy nem szankcionálva, hanem jó példát mutatva szabályozza az építkezést.

Salamin Ferenc, a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium Egyesület elnöke elmondta, hogy az országos főépítészeti konferenciát minden évben más városban rendezik meg azzal a szándékkal, hogy a résztvevők ízelítőt kapjanak egymás tapasztalataiból, illetve gyakorlati példákon keresztül ismerkedhessenek meg az elért eredményekkel.


Salamin Ferenc fontosnak nevezte, hogy az elmúlt 15 évben született társadalmi összefogás mentén valósult meg Tihany városképi fejlesztése. Mint mondta, a konferencián kétszázötven főépítész vett részt az országban dolgozó mintegy háromszázötven szakember közül.

Közölte: a rendezvényen átadták a tíz év munka után járó Év főépítésze díjat, valamint a húszéves életpálya után járó építészeti életműdíjat. Előbbit L. Balogh Krisztina kaposvári és Tényi András nagykőrösi szakember vehette át, az életműdíjat pedig Turi Attila, budakalászi építésznek ítélték oda.