Továbbra is érkezik a szemét a folyókon át a határon túlról

 

Folyamatosan érkezik Magyarországra a szemét a folyókon keresztül Románia és Ukrajna felől. A hulladék döntő része a Tiszában gyűlik össze, súlyosan szennyezve a vizet. Bőven lesz tehát dolga annak a gépláncnak, amelyet kedden adtak át Vásárosnaményban. A tervek szerint ezzel össze tudják majd gyűjteni például a műanyag palackokat – közölte az M1 Híradó.

Nem telik el úgy nap, hogy Románia és Ukrajna irányából ne úszna be a magyarországi szakaszra egy-egy újabb adag hulladék a Tiszán. Ezért is épült ki a kamerarendszer, amely a Felső-Tisza vidékét figyeli.

A kamerák észlelik az érkező hulladékot, felismerik azt, hulladékfelismerő szoftverrel rendelkeznek és ez alapján el tudnak rendelni négy helyszínen készültséget. Az egyik helyszín Vásárosnamény, ahol terelőuszályokkal, kotrókkal ki tudjuk venni és elő tudjuk készíteni végső feldolgozásra a hulladékot – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.


Éjjellátóval és hőkamerával is felszerelt a tiszabecsi egység, ahol a folyó belép az országba.

A helyiek szomorúan látták, hogyan lett évről-évre egyre szennyezettebb a folyó.

Ahogy itthon például a PET Kupának nevezett szemétgyűjtési akcióban, úgy Ukrajnában is különböző módokon küzdenek a civilek a tisztább Tiszáért.

Kárpátalján a szemétszállítási gondok és a korszerű feldolgozók hiánya miatt nem ritka, hogy az ártérre vagy közvetlenül a folyók partjára rakják le a hulladékot. Emellett a turisták sem takarítanak el maguk után.

A kamerák mellett kedd óta már egy erre tervezett gépsort, valamint uszályokat, kotrógépeket és markolókat is bevetnek a hulladék ellen a magyar folyó szakaszon.

Az 1,3 milliárd forint állami forrásból megvalósult fejlesztéssel a szemét nagy részét

ki tudják majd emelni a Tiszából.

Nem lesz száz százalékos, de ha 80 százalékkal kevesebb lesz ezeknek a gépeknek a következtében a Tisza műanyag terhelése már jól jártunk – mondta Áder János köztársasági elnök.

A Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt keddi átadásán az államfő azt is elmondta, hogy a folyóból kiszedett hulladékot osztályozzák, és lehetőség szerint újrahasznosítják – közölte az M1 Híradó.