Idén is gondolnak a fogyatékossággal élőkre a nemzeti ünnepen

 

A kormány levélben tájékoztatta a fogyatékosságal élőket az augusztus 20-ai központi ünnepen való részvételi lehetőségről.

A leglátványosabb programelem most is az augusztus 20-i esti tűzijáték lesz, amelynek idei helyszíne a Garibaldi utcától délre az Erzsébet hídig terjedő mintegy 1500 méteres szakasz lesz. A több mint húszezer látványeffektet kilenc helyszínről lövik majd fel. A tűzijáték szükség esetén egy gombnyomással, azonnal leállítható – közölte.

Kovács Zoltán felidézte, tavaly elindítottak egy kezdeményezést, amelynek lényege, hogy a fogyatékossággal élők számára is kijelölnek egy helyszínt, ahonnan nyugodt és biztonságos körülmények között tekinthetik meg a tűzijátékot.

Semmit rólunk, nélkülünk

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte: a magyar kormány rendkívül fontosnak tartja, hogy a fogyatékossággal élők – Magyarországon több mint 600 ezer ember – érdekeit mindenkor határozottan képviselje. Ezen a területen különösen érvényesül a „semmit rólunk, nélkülünk” elv.

Felidézte: 2017-ben írtak alá együttműködési megállapodást a legnagyobb fogyatékosügyi érdekképviseleti szervezetekkel. Ebben a kormány vállalta, segíti, hogy a nemzeti ünnepeken – március 15-én, október 23-án és augusztus 20-án – a fogyatékossággal élők is méltó módon tudjanak ünnepelni.

Alacsonypadlós buszok közlekednek

Az önkormányzatokat is kérték, hogy figyeljenek oda a fogyatékossággal élők szempontjaira. Mindemellett a központi rendezvények előkészítésében a fogyatékossággal élők szervezetei is részt vettek.

A konzultációk eredményeképpen az idei ünnepen, 20-án már reggel 7 órától alacsonypadlós buszok közlekednek a Nyugati tér és a Kossuth Lajos tér között. Az esti tűzijátékot is a Kossuth téren – az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területen – tekinthetik meg a fogyatékossággal élők – közölte Nyitrai Zsolt.

Az „Isten éltessen, Magyarország!” szlogennel megrendezett ünnepen augusztus 20-án, kedden a központi programok a fővárosban a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonással, majd az ifjú honvédtisztek avatásával kezdődnek. Délelőtt az Országháznál légi parádét tartanak, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este a tűzijáték zárja a napot. Emellett a budai Várban a Magyar Ízek utcája, koncertek és egyéb programok várják az érdeklődőket.

Levélben tájékoztatták a fogyatékossággal élőket

A kormány levélben tájékoztatta a fogyatékosságal élőket  az augusztus 20-ai központi ünnepen való részvételi lehetőségről. Kiemelték: a kormány 2017-ben együttműködési megállapodást kötött több nagy érdekvédelmi szervezettel az állami rendezvények akadálymentesítéséről. A megállapodásnak köszönhetően a mozgáskorlátozott, érzékszervi- és értelmi fogyatékossággal élő emberek könnyebben vehetnek részt az állami rendezvényeken.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a BKK-val együttműködve az államalapítás ünnepén biztosítja az akadálymentes hozzáférést idén. Az ünnepség ideje alatt alacsonypadlózatú buszok közlekednek a Nyugati tér és a Kossuth tér között. A Kossuth Lajos tér felé a felszállás a Nyugati téren, a Teréz körúti Skála Áruház bejárata előtti buszmegállóban történik. A Nyugati pályaudvar felé a felszállás a Báthory utca és Kossuth tér sarkán lehetséges, a 15-ös, 115-ös autóbusz megállójában.

Indulási időpontok

A buszok a Nyugati pályaudvarról 7 és 22 óra között 30 percenként, minden egész óra és óra 30-kor indulnak. A Kossuth Lajos térről 7:10 és 22:10 között 30 percenként, a buszok minden óra 10 és 40-kor indulnak.

Az állami ünnepségre érkező kerekesszékesek és kísérőik számára fenntartott hely a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete között található.

A mozgáskorlátozott emberek számára biztosított mellékhelyiség a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében található, a 1054 Budapest Garibaldi u 2. szám alatt, amely kizárólag személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél) bemutatásával vehető igénybe – olvasható a levélben.