Népszavazást kezdeményez egy nyugdíjas szervezet

 

A nyugdíjasok létbiztonsága, kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében négy népszavazási kérdést nyújtott be a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület szerdán a Nemzeti Választási Bizottsághoz hitelesítésre.

Karácsony Mihály, az egyesület elnöke a kérdések benyújtásakor tartott sajtótájékoztatóján elmondta: ahhoz kérik a választók támogatását, hogy az adózók saját nyugdíjas szüleiknek is felajánlhassák személyi jövedelemadójuk egy százalékát.

A második kérdés arról szól, hogy a gazdasági társaságok abban az esetben is élvezhessenek társaságiadó-kedvezményt, ha a hozzájuk kötődő nyugdíjas szervezeteket támogatják.

Azt is szeretnék elérni, hogy a nyugdíjbiztosítási alap újra egy, a munkavállalók, a munkaadók és a nyugdíjasok ellenőrzése alatt álló önálló pénzügyi alappá váljon. Ma ugyanis az ezt szolgáló összeget csupán a költségvetés egyik fejezete tartalmazza – tette hozzá.

A negyedik kérdés a kiugróan magas nyugdíjak visszaszorítását célozza. Ma a nyugdíjak megállapításánál a 372 ezer forint feletti jövedelemrésznek a 90 százalékát veszik figyelembe. Ahhoz kérik a választók támogatását, hogy a jövőben ez a 90 százalék 10 százalékra csökkenjen.

Vagyis nem lehetnének 600 ezer forintnál magasabb nyugdíjak Magyarországon, ahol a nyugdíjminimum 28 500 forint – magyarázta az elnök.