Kit terhel a felelősség, ha extrémsport-baleset következik be?

 

Egyre népszerűbbek az extrém sportok, és sajnos emiatt egyre gyakoribbak a balesetek is. A hétvégén például Siófokon a wakeboard pályán volt gond: egy 12 éves kislány áthajtott egy 13 éves kisfiún, aki szerencsétlenül a fején találta el, ezért el is ájult. Mi a teendő az ilyen helyzetekben, kié a felelősség?

Két vízisíelő ütközött szombaton délután a siófoki Bamboo Sziget wakeboard pályán, ahol egy tizenéves fiú olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy ki kellett menteni, és mentőhelikopter szállította kórházba. Időközben a rendőrség és az üzemeltető cég is válaszolt az M1 kérdéseire, így összeállt, hogy mi is történt pontosan.

Wakeboard pálya a budakalászi Lupa-tónál (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Eszméletét vesztette a fiú

A rendőrség tájékoztatása szerint szombat délután történt baleset a wakeboard pályán, egy 13 éves fiatal az indulást követően elesett, majd ahogy a stég felé úszott, egy 12 éves kislány a wakeboardjával áthajtott a fején. A balesetet követően a fiú eszméletét vesztette és – mentőmellényben – hassal lefelé lebegett a vízen.

A különösen veszélyes extrém sporttevékenységet űzők balesete esetén a társadalombiztosítási ellátások bizonyos köre államilag nem finanszírozott. Általános szabály, hogy aki másnak jogellenesen kárt okoz,

köteles azt megtéríteni.

Mentesül azonban a károkozó, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható, azaz úgy járt el minden szempontból, ahogy az általában elvárható.

Vannak azonban olyan esetek, amelyeknél szigorúbb a jogi szabályozás, ugyanis bizonyos tevékenységek eleve magukban rejtik a károkozás fokozottabb veszélyét. Ezeknél a károkozó mentesülési lehetősége jóval szűkebb: csak akkor van lehetősége bizonyítani, hogy felelősség nem terheli, ha a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely teljesen kívül esik a károkozó tevékenységi körén.

A bírósági gyakorlat dönt

Nincs azonban konkrét törvényi felsorolás arra vonatkozóan, hogy milyen tevékenységek minősülnek a jogszabály szerinti fokozott veszéllyel járó tevékenységnek. Így a bírósági gyakorlat dönti el esetről esetre, hogy melyik felelősségi alakzat az alkalmazandó. Bizonyos sportok, sportpályák üzemeltetőinek esetén ez már megállapításra került, ilyen például a nyári bobpálya vagy a modellrepülő.


Az extrém sportok többségében a veszélyes üzemi felelősségre vonatkozó szabályok alapján bírálandók el – jelentette ki Ifj. Balsai István ügyvéd az M1 Ma Este című műsorában. Ezek olyan tevékenységek általában, ahol emberi és gépi meghajtású műveletekre kerül sor a tevékenység elvégzésekor.

Hangsúlyozta,

egy kisebb, rossz mozdulat már olyan nagy károkat is tud okozni,

amelyek szinte teljesen beláthatatlanok. Itt nemcsak vagyoni károkról van szó, hanem a súlyos testi sérülésekről is. A balatoni esettel kapcsolatban elmondta, az üzemeltetőt csak abban az esetben nem terheli felelősség, ha bizonyítani tudja, hogy a baleset az ellenőrzési körén kívül eső tevékenység miatt következett be.

Balsai István arról is beszélt, hogy aki igénybe vesz egy ilyen szolgáltatást, az gyakorlatilag szerződést köt a wakeboard pálya üzemeltetőjével. Az, hogy kit terhel ilyenkor felelősség, az több mindentől is függ. Ha az üzemeltető nyújt valamilyen ellenszolgáltatást, akkor objektív felelőssége van, tehát csak szűk körben van lehetősége kimenteni a felelősségét.

Az üzemeltetőnek több szempontot is figyelembe kell vennie

Megjegyezte, egy üzemeltetőnek kötelessége felmérni a szolgáltatást igénybe vevő személy szellemi és fizikai állapotát, illetve megfelelő tájékoztatást és felkészítést kell nyújtania részére. Ha azt észleli, hogy valaki elesett a vízben, fel kell mérnie a pályát, hogy szükség van-e annak a leállítására. Amennyiben nem állítja le, és baleset történik, akkor valószínű, hogy

az üzemeltetőt vonják felelősségre.

A siófoki balesetben annak kell majd állnia a kórházi és gyógykezelési költségeket, akinek majd megállapítják a felelősségét. Irányadó lehet az is, ha a kisfiú szülei és az üzemeltető megállapodnak, de ha nem születik megállapodás, akkor akár a bírósághoz is kerülhet az ügy.