Gasztronómiai Oscar-díjat nyert egy magyar bonbon Londonban

 

A világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai világversenyén, a Great Tasta Awards 2019-en egy magyar kézművescsokoládé-manufaktúrában készült praliné nyerte el a Great taste három aranycsillagát.

(Fotó: Great Taste)

(Fotó: Great Taste)

A díjazott bonbont előállító Sweetic Csokoládé Manufaktúra ezzel az elismeréssel a világ élvonalbeli csokoládékészítői közé került be.

A piros gyümölcs–ibolya–pisztácia kombinációt Zala Judit csokoládémester egy gyümölcsös ízvilágú, venezuelai étcsokoládéburokba álmodta meg. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült.

„Egy álmunk vált valóra a díjjal. Az elmúlt öt évben, három különféle világversenyről 23 díjjal tértünk haza, de soha nem sikerült még a dobogó felső fokára állni ez idáig. Nagyon büszkék vagyunk és boldogok, különösképpen azért, mert egy olyan ízkombinációval sikerült a világelsőséget elérni, ami nemcsak személyes kedvencem, de vásárlóinknak is a legnagyobb favoritja” – mondta Zala Judit chocolatier.

Az ítészek jellemzése szerint a bonbon csodaszépen díszített, fénylő üveggolyó… leheletvékony étcsokoládé burokban a piros gyümölcsök harmóniáját egy igazán tökéletes fényűző színű és állagú zselébe rejtették, melynek bársonyos, ibolyás lecsengése után máris ott a tökéletes minőségű, krémes, meleg, diós, fás pisztácia töltelék. Mindezt szépen kiegyensúlyozza a kiváló minőségű, tökéletesen vékony étcsokoládéburok, mely egyáltalán nem kesernyés.

Ezt a megméretést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

„Világviszonylatban és Magyarországon is magasra tették a lécet a csokoládékészítők, éppen ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy hivatalosan is a világ csokoládékészítőinek élvonalába tartozunk. Az idei versenyre nevezett bonbonjaink mind vadonatúj kreációk, mind ízvilágukban, mind pedig megjelenésükben követik a nemzetközi trendet” – mondta Zala Viktor ügyvezető igazgató.

Sweetic Csokoládé Manufaktúra családi vállalkozás, 2013-ban alakult azzal a szándékkal, hogy kiváló minőségű és egyedi kivitelű csokoládékat és bonbonokat készítsenek.

A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megméretésének szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin-csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak beszerzési igazgatóiból áll össze, akik mintegy 12 772 termékmintát kóstoltak meg február–július között.

A Great Taste a minőségi ételek és italok legrangosabb, legnagyobb és legelismertebb megméretése, mely 1994-es megalapítása óta évente ítéli oda a díjait az arra érdemeseknek. A vakkóstolásokon a szakértőkből álló zsűritagok a vizsgált termékek megjelenését, állagát, ízharmóniáját külön-külön is szigorúan vizsgálják.