A líbiai partok közelében újraindított mentés meghívó a bevándorlóknak

 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a bevándorlók meghívásának tartja, hogy az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet SOS Méditerranée nevű társszervezete újraindította a migránsok mentését a líbiai partok közelében.

A szakértő az M1 Ma Reggel keddi műsorában úgy vélekedett, a mentőhajó azért most indult újra, mert nagy a nyomás: a légi hatóságok szerint csak Líbiában több mint 660 ezren várnak azonnali indulásra.

A mentés egy másik célja pedig az, hogy Matteo Salvini olasz belügyminisztert úgy állítsa be, mint akiben nincs humanizmus, és ezzel visszaszorítsák egyre növekvő népszerűségét – tette hozzá.


Horváth József szerint jelenleg folyamatos a visszaélés a tengeri mentésre vonatkozó nemzetközi joggal, a bevándorlók ugyanis olyan hajókkal indulnak útnak, amelyekben nincs elég üzemanyag, tehát eleve számítanak a mentésre.

Kitért arra is, egyre több ország ráébred, hogy az illegális migrációról kialakított, túlidealizált kép nem egyezik a valósággal, és az emberek féltik mindennapi életüket, valamint családjuk és vagyonuk biztonságát.