Sajtkóstolásból is meg lehet élni

 

Sikeresen zárult a Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) által első alkalommal szervezett sajtbírálói tanfolyam. A kurzust huszonöten végezték el – hangzott el az M1 Magyar gazda című műsorában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Elégedett vagyok a hallgatókkal. Nagyon jó volt látni, ahogy a felvételt nyert hallgatók, 25 külön egyéniség 25 különvéleménnyel hogyan forrt össze és hogyan alakult ki érett nézetük a sajtokról és a sajtkészítésről – mondta Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke.


Dunaharasztiban rendezték meg a tanfolyamot

Az okleveles bírák ezentúl részt vesznek az MSE által szervezett bírálatokon, illetve a gasztronómiai élet szereplői számára nyújthatnak sajtszakmai kérdésekben segítséget. A képzésnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dunaharaszti létesítménye adott helyet.

Nagyon örültünk, hogy egy ilyen jó ötletet támogathattunk, hisz Magyarországon egyre több és egyre jobb minőségű kistermelői sajtelőállítás zajlik, ami azt jelenti, hogy

elképesztő finom sajtokkal találkozhattunk a rendezvényen.

Hazánkban jelenleg mintegy száz magyar kisüzem készít kiváló minőségű sajtokat, de a termékek nagy része csak a helyi piacokra jut el. A magyar séfek és gasztronómiai szakemberek kínálatukat még mindig főleg külföldi sajtokra alapozzák. A hazai sajtkészítők azt remélik, hogy az objektív sajtbírálatok eredményeként változhat a helyzet – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Minél több sajtversenyt kell Magyarországon rendezni ahhoz, hogy szélesebb körben megismerjék a magyar sajtokat – mondta Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Kevés sajtot esznek a magyarok

A magyar sajtkultúra felfuttatásához elengedhetetlen a sajttal kapcsolatos ismeretek bővítése. A statisztikák szerint a magyar fogyasztók alig esznek sajtot, és főleg trappistát vagy trappista jellegű import készítményt vásárolnak, elsősorban hipermarketekben.

A magyarországi sajtfogyasztás egy főre vetítve nagyjából hét kiló évente. Ennek a felét a félkemény sajtok teszik ki. Egy magyar naponta egy deka sajtot eszik meg, a világon viszont vannak olyan országok, ahol ötször-hatszor ennyi sajt is elfogy. Azt gondolom, hogy van kifutási pályánk – vélekedett Istvánfalvi Miklós.

A sajtbíráló képzés résztvevői külföldi és magyar előadók segítségével megismerkedtek a sajtkészítés történetével, a különböző sajttípusokkal és azok jellemzőivel, valamint megtanulták, hogyan kell sajtokat kóstolni és bírálni. Az MSE folytatni szeretné a képzést, mivel

a most végzett 25-nél jóval több bírálóra lenne szükség a versenyeken.

Legalább egy, de inkább még két tanfolyamot fogunk indítani a közeljövőben – közölte Hegedűs Imre.

A magyar sajtok már felveszik a versenyt a külföldiekkel

A sajtbírálói oklevelek átadásának alkalmából a Magyar Sajtkészítők Egyesülete kóstolást is szervezett, ahol az ágazat legjobbjainak termékeit lehetett megízlelni.

Jó érzés volt a sajtokat kóstolni, hihetetlenül finomak. Bátor szívvel merem ajánlani mindenkinek, hogy ne csak a francia és olasz sajtokat találjuk meg a boltok polcain, hanem a magyart is, hisz olyan minőséget tudunk produkálni, ami most már állja a versenyt velük – tette hozzá Győrffy Balázs.

A sajtkészítők legnagyobb hazai versenyét, a Sajtmustrát minden évben ősszel rendezi meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. Az idei szemlén már a most végzett 25 bíráló ítélheti majd meg a finomabbnál finomabb sajtokat. A vásárral egybekötött rendezvényre a szakmai látogatók mellett a nagyközönséget is várják a szervezők.