Éjjel-nappal, 5 másodpercen belül megérkezik az átutalt pénz az új banki rendszerben

 

Eddig a banki ügyfelek átutalásai csak hétköznapokon reggel 7 és délután 5 óra között érkeztek meg. Az új rendszerben, melynek éles próbaüzeme elkezdődött, mindez éjjel-nappal működni fog és az átutalt összeg nem másfél-két óra alatt érkezik meg, hanem 5 másodpercen belül – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Bartha Lajos, a jegybank ügyvezető igazgatója elmondta, más pozitív változás is érinti az ügyfeleket. Eddig legalább 16 karakter beírása volt szükséges az átutaláshoz, hiszen minimum ennyi számból állnak a bankszámlaszámok. A jövőben viszont a bankszámlaszámok össze lesznek kötve a mobilszámokkal, az e-mail címekkel és az adószámokkal.

Ez azt jelenti, hogy ha utalni szeretnénk elég lesz csak kikeresni az illető mobilszámát, e-mail címét vagy adószámát és annak címezni az átutalást. Az összekötés azonban nem lesz automatikus. Mindenkinek be kell mennie majd a saját bankfiókjába és

kérvényeznie kell ezen adatainak összekapcsolását.

A bankok az elkövetkezendőkben mobilfizetési megoldásokat fognak ajánlani ügyfeleiknek. Ezek nem csak az átutalásokat könnyítik meg, hanem a számlákat is ki lehet majd fizetni velük és más fizetési tranzakciók lebonyolítására is alkalmasak lesznek.

Jelenleg Magyarországon nagyon kevesen fizetnek mobillal, az új rendszer életbe lépésével viszont számítani lehet majd ennek a számnak az ugrásszerű növekedésére.

Egy közepes méretű bank 3-400 ezer ügyféllel rendelkezik, akiknek átutalásait eddig nap mint nap az ügyintézők végezték. Az új rendszerben már nem lesz ideje az átutalásokba az ügyintézőnek manuálisan belenyúlnia, éppen ezért a szabályozás is úgy szól, hogy csak az elektronikusan kezdeményezett tranzakciókra vonatkozik majd az 5 másodperces szabály.

Tehát a bankfiókban, egy nyomtatvány kitöltésével kezdeményezett tranzakció esetében nem 5 másodperc alatt jut el majd a pénz a megadott számlaszámra.

Ez alatt az 5 másodperc alatt egyébként 5-6 üzenet cserél majd gazdát a küldő bank, a központi rendszer és a fogadó bank között. Először a rendszer azt ellenőrzi, hogy a bankszámlaszámhoz hozzá van-e rendelve az adott mobilszám, e-mail cím vagy adószám.

Ezután a tranzakciót ellenőrzik pénzmosás ellen és figyelik, hogy történik-e csalás.


A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsora.

 A címlapfotó illusztráció.