Lezárások lesznek szombaton a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál

 

Szombat délelőtt hatástalanítják a Magyar Honvédség tűzszerészei a budapesti Rákospalota-Újpest vasútállomásnál talált második világháborús bombát. A IV. és a XV. kerület érintett részeit reggel 9 óráig 200 méter sugarú körben kiürítik. A hatástalanítás idejére a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon is szünetel a vonatközlekedés.

Szerdán a Rákospalota-Újpest vasútállomás felújítási munkálatai során találták meg a 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátot.

A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei szombat délelőtt várhatóan 9–13 óra között hajtják végre. A művelet idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében a területi adottságoktól függően mintegy 200 méter sugarú körben a BRFK kiürítést rendelt el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat reggel 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza.

Az érintett lakosság számára a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadó helyet jelölt ki: a IV. kerületben a Újpesti Szigeti József Utca Általános Iskolát, a XV. kerületiben pedig a REAC sportpályát (1151 Budapest, Széchenyi tér 8–10.), valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgásukban korlátozottak szállításáról és felügyeletéről is gondoskodnak.

A betonromboló gránát hatástalanítása idején, szombaton várhatóan 9-től 13 óráig a MÁV Budapest–Vác–Szob és a  Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonalán korlátozzák a vonatközlekedést, a hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat.

A budapesti közösségi közlekedést érintő esetleges változásokról a BKK tájékoztatja az utazóközönséget. A művelet megkezdéséig a közösségi közlekedés zavartalan.

A kiürítés a IV. és XV. kerületekben összesen mintegy 700 embert érint. A rendőrség munkatársai a kiürítési területen található háztartásokat felkeresik, a lakosságot tájékoztatják, illetve a postaládákba tájékoztatókat helyeznek el.

A kiürítéssel kapcsolatos további információkat a kormanyhivatal.hu oldalon találják.