MÁV: Manipulált dokumentumra hivatkozott a Hvg.hu

 

A MÁV csütörtöki közleménye szerint múlt hét pénteken a Hvg.hu oldalon hamis információk jelentek meg, melyek szerint a MÁV-Start online rendszerén keresztül lehetőség van „ingyen menetjegy vásárlásra”, illetve a felhasználók adatai veszélyben vannak. A vasúttársaság szerint a Hvg.hu manipulált dokumentumra hivatkozott, félrevezető állításaival ellentétben nem érkezett korábban bejelentés a vélt hibáról a MÁV felé, valamint tömeges adatszivárgás sem történt.

A vasúttársaság szerint a cikk állításaival ellentétben sem a MÁV Zrt.-hez, sem a MÁV-Starthoz nem érkezett be a Hvg.hu által meghivatkozott e-mail, melyben egyik olvasójuk februárban jelezte a vélt hibát. A bejelentések megtörténtét olyan képernyőfotókkal vélték bizonyítani, amelyek a MÁV szerint manipuláltak, azok hitelességét a Hvg.hu nem ellenőrizte elég pontosan. A MÁV arra kéri a Hvg.hu-t, hogy vonja vissza állítását, ennek elmaradása esetén jogi lépéseket tesz.

A vasúttársaság szerint a Hvg.hu állításával szemben fizetés nélkül nem lehet érvényes jegyet generálni a MÁV-Start internetes jegyvásárlási felületén keresztül. Az egyik hírben megjelenő videóban látható módszerrel a felvétel készítője egy korábbi sikeres, fizetett vásárlás után generált menetjegy QR-kódját használta fel újra – az ilyen módon előállított jegy nem más, mint hamis jegy, ami egyben alappal veti fel az okirat-hamisítás büntetőjogi következményeit is, magyarázták.

Új jegy azonban a háttérrendszerben, adatbázisban ilyenkor nem jön létre: a vonalkódban tárolt információ eltér a jegy felső részére nyomtatott adatoktól (dátum/idő, viszonylat, kedvezmények), ezért a jegyvizsgálói mobilkészülékre telepített ellenőrző alkalmazás az online jegyellenőrzés alkalmával jelzi a jegyvizsgálónak, hogy érvénytelen jegyről van szó. Ugyan egy kivezetés előtt álló informatikai rendszerről van szó, de a vasúttársaság kijavította a hibát – áll a közleményben.