Jövő nyáron már szabadon fürdőzhetünk a Római-parton

 

Puskás Péter, Óbuda alpolgármestere reális célként jelölte meg, hogy a következő strandidény kezdetére megnyílhat az önkormányzat kezelésében működő szabadstrand a Római-parton. Az engedélyezési eljárás már megkezdődött, és várhatóan májusban már biztonságos körülmények között fürdőzhetünk a Dunában – mondta a hirado.hu-nak az alpolgármester.

Budapest, 2019. június 29. A Római-parti szabadstrand tesztnapja Budapesten a Duna partján 2019. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Egy hete a Város és Folyó Egyesület által szervezett eseményen 1973 óta először strandolhattak a Dunában a fővárosiak. A szabadstrand ötlete is tőlük érkezett, amelyet felkarolt az óbudai önkormányzat.


Az egyesület 2011-ben azzal a céllal alakult, hogy közelebb hozza a budapesti lakosokat a folyóparthoz. A kezdetben négyfős csapat mára 20 tagúra gyarapodott, és az évek során együttműködéseik révén csaknem százfős önkéntes csapat is segíti munkájukat.

Az egész napos rendezvényen több mint kétezren vettek részt, minden korosztályból, a fiataloktól idősekig – fejtette ki lapunknak Tömör Miklós, a szervezet projektvezetője. A szervezők azt kívánták bemutatni, hogy mekkora igény van Budapesten egy ingyenes dunai szabadstrandra.

Az engedélyek beszerzése zajlik

Az óbudai önkormányzat képviselő-testülete a 2019-es költségvetésben 15 millió forintot különített el a szabadstrand kialakításának előkészületeire – mondta a hirado.hu-nak az alpolgármester. Az előkészületi munkákkal az önkormányzati tulajdonú Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Zrt.-t bízták meg.

A dunai vízirendészet nem bünteti, ha megmártózunk vagy térdig megyünk a vízbe, de más a helyzet, ha nyakig elmerülünk benne. A szabadstrand tehát erre is megoldást jelent majd. A szabadvízi úszáskor a strandolóknak figyelembe kell venniük a folyó sodrását.

A júniusi 21-i testületi ülésen elfogadták a városfejlesztő beszámolóját, és ebből kiderült, hogy reális cél a jövő évi működés elindítása – fogalmazott.

A szabadstrand működéséhez számos engedélyre van szükség, ezek beszerzése folyamatban van.  A legfontosabb szempont azonban az, hogy a víz alkalmas legyen a fürdőzésre. Az önkormányzat megbízása alapján rendszeresen vesznek mintát a folyó több pontján, és a Duna római-parti szakaszán kiváló eredményeket kaptak – hangsúlyozta Puskás Péter. Hozzátette, hogy az árvízi időszakban is fürdőzésre alkalmasnak minősítették a Dunát.

Az üzemeltetési terv elkészítésében többek között a katasztrófavédelemmel, a vízirendészettel és a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztályával zajlanak folyamatos egyeztetések. A nyitás előtti az érintett szervek bevonásával szemlét tartanak, és ha mindent rendben találnak, akkor engedélyezik a fürdőhely megnyitását a strandszezon kezdetén, májusban.

Az önkormányzati beszámolóban már konkrét helyszínt is kijelöltek a szabadstrandra, amely még nem a végleges, az engedélyezési folyamat során változhat. A tervek szerint A Hely vendéglátóhely és az attól 150-200 méterre délre fekvő partszakaszon helyezkedne el a fürdőhely.

Az előírások szerint a strandon biztosítani kell a fürdőzéshez elengedhetetlen szolgáltatásokat, a zuhanyozási lehetőséget, a mellékhelyiségeket. A városvezető elmondta, szóban megállapodtak a partszakasz mentén fekvő vendéglátóhellyel.

A tervek szerint öltözőket, sportpályákat is kialakítanak a partszakaszon,

de erről majd később születik döntés. Puskás Péter elmondta, hogy a lakosság véleményét is figyelembe veszik majd a szabadstrand kialakításakor.

Ami a költségeket illeti, Óbuda alpolgármestere úgy válaszolt, hogy erre majd az engedélyek beszerzése és a tervek elkészülte után lehet választ adni.

A biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek, a szabadstrandon vízimentők is folyamatosan szolgálatot teljesítenek majd. 

Úszó installációk megépítését is tervezik

A századforduló táján szabadon lehetett a Duna belvárosi szakaszán úszni. Ekkortájt a mai szemnek kissé furcsa fauszodák üzemeltek, amiket bárki szabadon használhatott. Még a Parlament előtt is állt egy hasonló építmény, ahová két ülés között a politikusok is lejártak úszni, beszélgetni.

A Hello Wood építészcsoport egy hasonló, modern úszó installációt tervezett a római-parti strandra, amelyre 10 millió forint forrást kapott.

Az önkormányzat szeretné, ha ez a létesítmény a szabadstrand megnyitásával egy időben készülne el, de ennek engedélyeztetési folyamata hosszabb és a kivitelezése költségigényesebb – mondta az alpolgármester.

A Valyo projektvezetője szerint hasonló vízi installációk léteznek Koppenhágában, de Magyarországon a római-parti lenne az első. Tömör Miklós szerint a nagy hajóforgalom miatt jelenleg nem valószínű, hogy a Római-part mellett a városnak e szakaszán hasonló létesítményeket építsenek ki, de a víz minősége megengedné a vízben elhelyezett fauszodák létesítését.

A szennyvízhálózat kiépítésével jelentősen javult a Duna vízminősége, így

a külső kerületekben is létesülhetnek a Római-partihoz hasonló szabadstrandok,

amennyiben az egyes helyi önkormányzatok ehhez megszerzik a szükséges engedélyeket – mondta.

Budapest, 2019. június 29. A Római-parti szabadstrand tesztnapja Budapesten a Duna partján 2019. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mire figyeljünk, ha folyóban fürdőzünk?

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egy korábbi közleményében arra figyelmeztet, hogy a folyókban fokozott veszélyt jelent, hogy változó a víz hőfoka, a meder mélysége, a víz sodrása, meglepetést okozhatnak az áramlatok, az örvények, a hullámzás, az uszadékok és a hajóforgalom. Ezek a tényezők egy gyakorlott úszót is megzavarhatnak, ezért

hatévesnél fiatalabb gyerek és úszni nem tudó 12 éven aluli gyerek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

A tragédiák elkerülése érdekében azt tanácsolják, fürdés előtt mindenki győződjön meg a  vízmélységről, a víz alatti akadályokról, a rendellenes vízmozgásokról.

Általánosságban elmondható, hogy ugyanazok a tanácsok érvényesek, mint a tavakban való fürdőzés esetén: egyedül, napozás után, felhevült testtel vagy közvetlenül étkezés vagy alkohol fogyasztása után nem tanácsos a vízbe menni.