Igaz férfiak és igazi nők

 

Az M3 heti adásában Móricz Zsigmond Rózsa Sándorról szóló regényéből készült sorozat mellett remek tévéfilmek tekinthetők meg a csatorna internetes oldalán kiváló színészek előadásában.

Száznegyven éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogat mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film, és neki köszönhetjük a Míg új a szerelmet is. Móricz művei mellett a héten a középpontban a férfiak és a nők kapcsolata került remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, mindez szórakoztató formában.

A néplélek már csak olyan, hogy gyakran áll a szegénylegények, a vesztesek mellé. Igazságosnak érzi, hogy a gazdagoknak kevesebb, a szegényeknek több jusson. Ezen alapszik Robin Hood vagy Lúdas Matyi évszázadok óta tartó népszerűsége, s ez lehet az oka annak is, hogy Rózsa Sándorra és más 19. századi betyárokra nosztalgiával emlékezünk.

Móricz Zsigmond neki és társainak állított emléket Rózsa Sándor-regényeiben (Rózsa Sándor a lovát ugratja, Rózsa Sándor összevonja szemöldökét), melynek tervezett harmadik kötete már nem készülhetett el. A cselekvő hős történetén keresztül a szegénység és pompa ellentéte jelenik meg a 12 részes filmsorozatban is, melyet Szinetár Miklós rendezett, nem kisebb művészek szereplésével, mint Szirtes Ádám, Cserhalmi György, Horváth Teri, Oszter Sándor, a narrátor szerepében pedig Bessenyei Ferenc hangjában gyönyörködhetünk.

A Míg új a szerelem Kállai Ferenc és Sunyovszky Szilvia jutalomjátéka. A szintén Móricz Zsigmond művén alapuló film férfi-nő kapcsolatát járja körül, ami alapvetően bonyolult, így szinte kimeríthetetlen téma. Az öregedő szobrászművész és az ünnepelt fiatal színésznő házassága és az ebből adódó problémák, visszás helyzetek még tovább bonyolítják azt, ezek megmutatása áll a film középpontjában.

Forrás: MTVA

Forrás: MTVA

Értékek találkoznak és konfliktusok bomlanak ki, míg a főhős lassan hajlandó válaszokat adni saját kérdéseire, szembenézni a problémával, amely nem csupán generációs különbség, hanem értékrendi is. Szőnyi G. Sándor rendezése érzékenyen mutatja be a fiú utódra és intimitásra vágyó férfi és a csillogást, hódolatot áhító független gondolkodású nő vágyait, összeütközését és döntéseit.

Hasonló téma körül bonyolódik a Ragaszkodom a szerelemhez című film, melyben ötvenes férfiak és húszas nők kapcsolata bontakozik ki. A felmerülő kérdések – van-e joga egy ilyen idős férfinak a szerelemhez és milyen áron – megválaszolása persze nem teszi semmissé a megoldandó problémákat.

Forrás: MTVA

Forrás: MTVA

Még akkor sem, ha a szereposztásból fakadóan (az ötvenes urakat Bács Ferenc és Darvas Iván alakítják) senkinek nem lehet kétsége, hogy természetesen egy ilyen charmeurnek joga van a szerelemhez. S persze a szépségek közelében fiatal udvarlók is felbukkannak, ami jelentősen megbonyolítja a helyzetet. Az ifjú hölgyek szerepében Tóth Enikő és Pápai Erika varázsolja el az idősödő urakat, és persze a nézőket.

Rengeteg vidámság rejlik a Ne éljek, ha nem igaz! helyzeteiben, ahol a főnök kizárólag házas embereket hajlandó alkalmazni. Mit tehet, akinek nincs társa, de dolgozni szeretne? Füllent, és persze kellemetlen helyzetekbe kerül, végül – hogy teljes legyen a káosz – valóban szerelmes lesz.

Forrás: MTVA

Forrás: MTVA

Természetesen nem marad el a héten az UHD-ben vetített Tüskevár következő két része sem, ahogy színészóriásokkal is találkozhatnak a Mestersége színész sorozatban, de a gyerekeknek is kínálunk látnivalót.

Az adások az https://archivum.mtva.hu/m3  oldalon tekinthetők meg.