Tovább könnyítették a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését

 

A kormány célja, hogy évről-évre mindig egyre könnyebb legyen a családalapítás Magyarországon – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin ismertetése szerint ezzel kapcsolatos, hogy a kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését. Mint mondta, azt szeretnénk, ha a lehető legszélesebb körnek és a leginkább zökkenőmentesen hozzáférhető legyen ez a támogatási forma. Elmondta, hogy a rendeletet úgy bővítették, hogy a júliusban született kisbabák családjára is vonatkozzon. Eddig úgy szólt a szabályozás, hogy csak a támogatásról szóló szerződés megkötését követően született gyermekek jogosítanak fel a támogatásra. A logika az jövőben is ez, viszont ha júliusban megszületik egy kisbaba, nem reális azt várnunk a szülőktől, hogy már egy megkötött szerződéssel rendelkezzenek – indokolta.

Olyan házaspárok igényelhetik a babaváró támogatást, ahol a feleség 40 év alatti és legalább egyikük tud igazolni egy legalább hároméves munkaviszonyt vagy például felsőoktatási jogviszonyt. „Majd a megszületett gyermekeiknek köszönhetően tudják a felfüggesztést vagy a hitelelengedést kérni, akkor, amikor a babák érkeznek szépen egymás után” – mondta Novák Katalin.


Mint mondta, a Magyar Nemzeti Bankkal is konzultáltak a támogatás bevezetését megelőzően, és a jegybank kiadott egy állásfoglalást. Ennek egyik része az az adósságfék, amely pont a jegybank ajánlása alapján született meg évekkel korábban, hiszen mindannyian tudjuk, hogy milyen eladósodottsági szintre került ez az ország a Gyurcsány-kormány, illetve még a Medgyessy-Gyurcsány kormány intézkedései, káros politizálása nyomán – fogalmazott. Mint monda: nemcsak az ország, az önkormányzatok, hanem a lakosság is el volt adósodva, a magyar emberek többsége a devizahiteleket nyögte.

Kedvezőbb támogatási feltételek

Novák Katalin hangsúlyozta, nem szeretnék, hogy mégegyszer ilyen helyzet előállhasson, ezt az adósságcsapdát a jövőben szeretnék elkerülni. Ezért van már teljes hiteldíj mutató, ezért van adósságfék is. Az az alapelv, hogy a törlesztőrészlet ne haladja meg a fizetés bizonyos százalékát, jellemzően a havi fizetésnek a felénél ne legyen több, amit egy családnak hónapról-hónapra ki kell gazdálkodnia. Ha már a házaspárból az egyikük egy minimálbérrel rendelkezik, akkor az ő számukra a tízmillió forintos babaváró támogatás is elérhető lesz. Ebben az esetben a havi maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint, ilyen részletekben kell visszafizetni a kamatmentes kölcsönt, hogyha viszont születnek a gyerekek, akkor a hiteltörlesztés felfüggesztése vagy részbeni vagy teljes elengedés is bekövetkezik – ismertette.

A Magyar Nemzeti Bank abban is állást foglalt, hogy 75 százalékban felhasználható önerőnek a babaváró támogatás egy következő vagy egy bármilyen hitelhez. Ha a fiataloknak hitelre van szükségük, akkor a babaváró támogatásra tekinthetnek önrészként, akár hitel kiváltására is használhatják ennek a 75 százalékát, azaz 10 millió forint esetén 7,5 millió forintot tudnak önerőként felhasználni.

KHR-rel sem reménytelen

Azzal kapcsolatban, hogy vannak olyanok, akik önhibájukon kívül kerültek elmaradásba egy másik hitellel kapcsolatban, Novák Katalin azt mondta, azok számára is megnyílik a babaváró támogatás lehetősége, akik a a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján még fent vannak (azaz már visszafizették adósságukat).  A többi új lehetőségről szólva elmondta, hogy a csok-hoz kapcsolódó bővülő kölcsön most már használt ingatlanokra is igénybe vehető lesz és ott van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, amely egy már kifejezetten a meglévő gyermekek után igénybe vehető segítség. Ezeken kívül a bölcsődeépítéseket, a bővülő bölcsődei szolgáltatásokat is ugyanúgy tudják majd élvezni a mostani kisgyerekesek.

Kiemelte, hogy jövőre indul a nagyszülői gyed és a négygyermekesek személyi jövedelemadó mentessége. Ha ez utóbbit vesszük alapul, akkor kifejezetten azok az édesanyák vagy akár már nagymamák fognak részesülni ebben a lehetőségben, akik négy gyermeket már vállaltak, adott esetben már felneveltek és jelenleg nem jogosultak családi adókedvezményekre, hiszen már a gyerekeik felnőttek. „Ők január elsejétől nem fizetnek egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem” – hangsúlyozta Novák Katalin.