A pénzügyminiszter a banki adategyeztetés határidejének meghosszabbítását javasolja

 

Haladékot kaptak a banki ügyfelek: augusztus végéig meghosszabbítják az adategyeztetésre vonatkozó határidőt. Eredetileg szerdáig kellett volna eleget tenni a törvénynek, de százezrek nem mentek még el bankjukba hogy egyeztessék adataikat. Szakértők szerint érdemes ellenőrizni, hogy van-e teendőjük az ügyfeleknek – közölte az M1 Híradója.

Nem tudnának készpénzt felvenni, bankkártyával fizetni és utalást indítani azok, akik nem egyeztetik személyes adataikat a banjukkal. Ennek június 26-ig eleget kellett volna tennie mindenkinek. Ez azonban több mint egymillió esetben nem történt meg.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, ha a bankok kezdeményezik a kötelező adategyeztetés határidő módosítását, akkor a kormány megteszi a szükséges lépéseket.

A Magyar Bankszövetség már aznap haladékot kért. Szeptember 30-ig. Azzal indokolták, hogy

az ügyfelek egy részénél még nem zárult le az átvilágítás.

Az azonosítást a pénzmosásról és terrorizmus finanszírozásról szóló törvény határozza meg. Ezért pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter törvénymódosító javaslatot nyújtott be. Kezdeményezte, hogy a parlament két hónappal hosszabbítsa meg a banki adategyeztetés határidejét augusztus végéig.

Az azonosítását egy európai uniós jogszabály írja elő, amely 2017 júniusában lépett hatályba, azzal a céllal, hogy a jövőben a pénzintézetek a név, a lakcím és az okmányszámok alapján pontosan be tudják azonosítani, kié a számla.

Azoknak a magánszemélyeknek és cégeknek kell figyelniük, akik 2 évnél régebben nyitottak számlát. Az egyeztetés

akkor is kötelező, ha a név és a levelezési cím nem változott.

További feltétel, hogy a pénzintézetek megkapják a hivatalos okmányok másolatát is. Szakemberek azt javasolják, hogy akik 2017 előtt nyitottak számlát akkor is legyenek körültekintőek, ha nem kaptak értesítést a banktól.

Ha a javaslatot az Országgyűlés is elfogadja, akkor haladékot kapnak a bankok és a számlatulajdonosok is, így várhatóan még 2 hónap lesz arra, hogy eleget tegyenek az adategyeztetési kötelezettségnek.

A címlapfotó illusztráció.