Devizahitelek: csütörtökön hozza nyilvánosságra állásfoglalását a Kúria

 

A devizahitelekkel kapcsolatos vizsgálatának eredményét a Kúria június 20-án, csütörtökön hozza nyilvánosságra – tudta meg a hirado.hu. A konzultációs testület azt vizsgálta, az árfolyamkockázatra vonatkozó szerződési kikötések érvénytelensége milyen jogi következményekkel jár.

Korábbi lapinformációk szerint június 19-én, ám a hirado.hu-t a Kúria sajtótitkársága úgy tájékoztatta, hogy június 20-án, csütörtökön adja ki a Kúria a közleményét, amely a devizahiteles szerződéseket érinti.

A Kúria konzultációs testülete azt a kérdést vizsgálta, hogy az árfolyamkockázatra vonatkozó szerződési kikötések érvénytelensége milyen jogi következményekkel jár, és annak alapján a bank és az ügyfél  közötti elszámolás milyen elvek szerint történhet meg.

Mint ismeretes, a Kúria elnöke által az úgynevezett devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazási kérdéseinek vizsgálatára felállított konzultációs testület legutóbb 2019. április 10-én ülésezett. A szakmai megbeszélésen megtárgyalták azt a vitaanyagot, amely a Kúria által több mint 140 ügy vizsgálata alapján készült az árfolyamkockázatot a fogyasztóra hárító szerződési kikötések tisztességtelenségével kapcsolatos országos bírói gyakorlatról.

A vitaanyag alapján a konzultációs testület többsége által elfogadott összefoglaló megállapításokat az ülés emlékeztetője tartalmazza, amely elérhető a Kúria honlapján.