Jéggel és viharokkal érkezett a lehűlés

 

Megérkezett a lehűlés, de újra megdőlt az országos melegrekord is. Kiskunhalason több mint harmincöt fokot mértek, míg nyugaton volt, ahol csaknem húsz fokkal hűvösebb volt. Több helyen heves zivatarral, jégesővel tört be a hideg, Baranya és Tolna megyében volt, ahol dió és cseresznye nagyságú jég pusztított, több helyen a termést is elvitte a jég. Mindeközben több európai országban is jégeső, felhőszakadás és heves zivatarok váltották a kánikulát. Az ítéletidő halálos áldozatokat is követelt. A dél-francia területeken vödörrel merték a jeget az utcán, a hatalmas jéggolyók átszaggatták a redőnyöket és betörték a szélvédőket. Csehországban földcsuszamlást okozott a sok eső, a lengyeleknél pedig forgószél söpört végig – közölte az M1 Híradója.

A kánikula után egyik percről a másikra érkezett meg a hideg és a vihar. A Balatont is érintette az a zivatarlánc, amely végigsöpört Somogy és Baranya megyében. Az M1 tihanyi tudósítója azt mondta, volt aki ennek ellenére is bemerészkedett a vízbe.

A Somogy Megyei Bőszénfán eközben már szakadt az eső.

Vihar csapott le a Tolna megyei Iregszemcsére is. A szél faágakat tört le. Rövid idő alatt olyan sok eső esett, hogy megteltek a vízelvezető árkok. Egy asszony azt mondta: ledöbbentek, hogy milyen nagy ereje volt a viharnak, ráadásul még jég is esett, ami elverte az udvarát.

A Tolna megyei Tevelen is több helyen elvitte a jég a termést. A helyiek azt mondták, hogy

ilyen jégesőt még nem éltek át.

A Methíradó amatőr fotói azt mutatták, hogy Bonyhádvarasdon is markolni lehetett a jégdarabokat a virágoskertekben.

De jég esett Pesterzsébeten is. Volt olyan rész is a kerületben, ahol diónyi jégdarabok zúdultak a kertekre.

Komlót szó szerint elöntötte az eső és a jég. Hömpölygött a víz az utcán és járhatatlanná váltak az utak. Több autó elakadt az árban, volt amelyik le is fulladt. Több ember próbálta betolni. A közölt felvétel készítői közben arról beszéltek, hogy beáztak a környező épületek lépcsőházai is. Az M1 egy beküldött videóján cseresznye nagyságú jégdarabokat lehetett látni. A jég és az eső együtt teljesen beterítették az utcákat.

Az országot a kora délutáni órákban érte el a vihar és ezzel együtt a lehűlés is. Pécsett például délben még 33 fok volt, 4 óra alatt 18 fokra csökkent a hőmérséklet.

Az ország két részre szakadt.

Míg a nyugati felében helyenként 15 fokot is hűlt a levegő, addig keleten kánikula volt. Még a melegrekord is megdőlt. Kiskunhalason 35,7 celsius fokot mértek.

Európa többi részét sem kímélte a jég

Vödörrel merték a jeget a délkelet-franciaországi Dróm városában, ahol szombaton hatalmas jégeső pusztított. A jégverést orkánerejű szélvihar kísérte, legalább százszor riasztották a tűzoltókat. A diónagyságú jégdarabok kilyuggatták az kocsik szélvédőit, tetőket és ablakokat rongáltak meg.

A durva jégeső Roman-szür-izer- városát sem kímélte. Az egyik sofőr a mobiltelefonjával rögzítette, ahogy a jéggolyók szilánkosra zúzzák a kocsi szélvédőjét. A jégdarabok egy üvegház tetejét is ripityára törték.

Azt hittük eljött a világvége. Mindenhonnan üvegdabarok potyogtak. Az asztal alá bújtunk, hogy megvédjünk magunkat – mondta a növényház tulajdonosa.

Halálos áldozata is van Franciaországban az ítéletidőnek.

Egy 51 éves német turista halt meg egy kempingben, amikor egy fa a lakókocsijára zuhant.

Svájcban óránkénti 110 kilométeres sebességű széllel és jégesővel csapott le a vihar az alpesi ország nyugati részére. A Genfi-tónál egy nő vízbe fulladt, miután csónakja felborult. Társának sikerült felkapaszkodnia egy másik hajóra. A nőnek viszont már csak a holttestét találták meg a búvárok a tó mélyén.

Az áldozat állampolgársága egyelőre nem ismert. A viharos szélben a 81. genfi tavi tókerülő verseny néhány vitorlása is megrongálódott. Az induló ötszáz hajó között három magyar is is volt. Úgy tudni, senki sem sérült meg.

A zivatarok Lengyelországot is elérték, ott forgószél söpört végig . Vasárnap tűzoltók takarították az ítéletidő nyomait a nyugati vajdaságokban. A viharos erejű szél fákat döntött ki, és letépte villanyvezetékeket. Több mint 11 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A letört ágak és az épületekre dőlt fák miatt legalább ezer helyre vonultak ki a tűzoltók.

És még nincs vége.

A lengyel meteorológiai szolgálat újabb viharokra és jégesőre figyelmeztet. Az ország nyugati részén másodfokú, keleten a legmagasabb, azaz harmadfokú riasztás van érvényben.

Vastag sárréteg borított be egy parkoló autót, a dél-csehországi Táborban, ahol a heves esőzést földcsuszamlás követett. Több mint negyven percen keresztül zuhogott az eső, jégdarabok potyogtak az égből. Akkor vettük észre a lezúduló földtömeget – mondta egy helybéli.

A sárlavinában senkisem sérült meg. Egy lakóház azonban veszélybe került, a rendőrség evakuálni akarta a családot, de ők elutasították a segítséget.

Mindeközben

Bukarest lakói szúnyoginváziótól szenvednek.

A kéthetes esőzés majd a hirtelen jött kánikula hatására több ezernyi vérszívó lepte el a román fővárost. A csípős rovarok a gyerekeket sem kímélik.

Az orvosok a nyugat-nílusi láz veszélyére figyelmeztetnek. Tavaly Romániában több tucatnyian haltak meg a vírus okozta megbetegségben. A bukaresti önkormányzat jövő héten megkezdi a szúnyogok gyérítését.