Külhoni alkotásokat díjaztak a Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón

 

Külhoni magyar alkotásokat díjaztak az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón Visegrádon csütörtök este, a rendezvényen a televíziós, a rádiós és a nyomtatott sajtó képviselői vehettek át elismeréseket.

Mucsányi János, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője a zsűri nevében kiemelte: rendkívül sokféle pályamunka érkezett a felhívásra. A tematikai sokszínűség mellett a zsűri szempontjai is sokszínűek voltak, és mindenkinek a szívéhez egy kicsit más állt közelebb – tette hozzá.

Elhangzott: a felhívásra összesen 130 pályamű érkezett, ebből 75 az írott sajtó kategóriában.

Televíziós kategóriában az elismeréseket Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár adta át.

Az első helyezést Magyari Tekla és Simó Csaba (Erdély) érte el, a második a Pannon RTV (Vajdaság) munkatársaként Herczeg Zsolt, Miskolci Renato és Fleisz Miklós, a harmadik Szabó Attila és Bálint Károly (Erdély) lettek.

A rádiós kategóriában a díjakat Grezsa István miniszteri biztos nyújtotta át.

Az első helyezett Ternovácz István (Vajdaság), a második Iváncsik Attila (Kárpátalja), a harmadik a Paprika Rádió (Kolozsvár) lett.

Galambos István, az MTVA csatornaigazgatója, akinek értékelését Mucsányi János tolmácsolta, kiemelte: 28 hanganyagot hallgatott meg a bírálat során, és minden anyagban talált valamit, ami számára értéket hordozott.

A nyomtatott sajtó díjait Szilágyi Péter miniszteri biztos adta át, a kategória első helyén Markovics Annamária (Vajdaság) végzett, második Rostás Szabolcs (Erdély) míg a harmadik Szüszer Róbert (Erdély) lett.

Különdíjban részesült Máriás Endre (Vajdaság) és Kolek Zsolt (Felvidék), az elismeréseket Szili Katalin miniszterelnöki megbízott adta át.

Potápi Árpád János az ünnepségen a nemzetpolitikai államtitkárság nevében ötszázezer forintot adományozott Csúcs Péternek és Csúcs Máriának, akiknek televíziós kameráját az úzvölgyi katonatemetőben forgatáskor a románok összetörték.

Zárszavában Szili Katalin kiemelte: a média képes a közösség befolyásolására, arra, hogy egy nagyobb közösség kovásza legyen. Hozzátette: mára kialakult a média intézményrendszere, ugyanakkor a területen dolgozók feladata nem egyszerű.

A felelősség és hitelesség fontosságát hangsúlyozva rámutatott: a médiában dolgozók nélkül nem jöhetett volna létre mindaz, amit az elmúlt 10 évben a nemzetpolitikában megalkottak. Mára a Kárpát-medence magyarsága egyúttal európai polgár is, és a „nagy ecsetvonásokat” megtették a nemzetpolitika területén – fogalmazott.

Grezsa István arról beszélt, hogy kegyelmi időszakát éli a nemzetpolitika, és megmozdult a magyar élet a Kárpát-medencében. Most van értelme dolgozni, és azt kérte, mindenki érezze ezt át, adja át munkája során az olvasóknak, nézőknek.

A háromnapos médiatalálkozót első alkalommal rendezték meg, hagyományteremtő szándékkal, azon mintegy 180-an, köztük 150 külhoni magyar újságíró vesz részt a Kárpát-medence minden tájáról.