Áder János: Köszönet illeti a Hableány mentésében résztvevőket

 

Köszönet illeti azokat, akik részt vettek a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány áldozatainak mentésében – olvasható Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában, amely csütörtökön hivatala honlapján jelent meg.

Áder János közleményében az áll, Magyarország és Dél-Korea még nagyon sokáig nem fogja feledni a víz alól lassanként kiemelkedő, összetört Hableány és a megkerült áldozatok előtt a fedélzeten tisztelgő mentőalakulat látványát. Az elmúlt hetekben rendkívüli dráma zajlott a Duna fővárosi szakaszán, amely minden pillanatában az élet értékéről és a kegyeletről szólt – fogalmazott.

Köszönet illet mindenkit, aki a tragikus hajóbaleset első pillanatától életet mentett – írta az államfő.

„Köszönet mindazoknak, akik megfeszített munkával, különösen nehéz körülmények között, szinte a lehetetlennel dacolva, sokszor saját életüket is kockáztatva részt vettek az áldozatok mentésében, felkutatásában, a sérült hajó kiemelésében. Búvárok, hajósok, mentősök, rendőrök, műszaki és biztonsági szakemberek, mérnökök és még sok száz segítő, mind-mind tiszteletet érdemelnek a vészhelyzetben mutatott helytállásukért, magas szakmai felkészültségükért, jól szervezett együttműködésükért, s nem utolsósorban: hősiességükért” –hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Hozzátette, Magyarország nevében köszöni, hogy lehetővé tették az elvesztett hozzátartozóikat gyászolóknak, hogy végső búcsút vehessenek szeretteiktől. A nemzetközi összefogásban, nagy fegyelemmel és elszántsággal végzett munkájuk nemcsak önmaguk, hanem az egész ország becsületére is válik – olvasható a nyilatkozatban.