TEK-főigazgató: Hatalmas összefogással valósult meg a Hableány kiemelése

 

A TEK főigazgatója szerint nagyon kemény csapat vett részt a Hableány roncsának kiemelésében. Egyedülálló műveletet végeztek el, olyat, amiben korábban nem tudtak rutint szerezni – fogalmazott Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Már a balesetet követő délután parancsba adta Pintér Sándor belügyminiszter a mentés megszervezését és a roncs kiemelésének előkészítését – mondta Hajdu János rendőr vezérőrnagy, majd hozzátette: egyedülálló műveletet végeztek el, olyat, amiben korábban nem tudtak rutint szerezni. Mire felállt a műveleti központ, minden technikai eszköz a rendelkezésükre állt – emelte ki.

A Hableányban lehetnek még áldozatok, ám ezt a vizsgálatot már nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a rendőrség végzi el – közölte Hajdu János.

A 13 nap rendkívül megfeszített munkával telt, a mentésben résztvevők naponta négy-öt órát pihentek, az éjszakai munkavégzést pedig csak azért nem rendelték el, mert veszélyesnek ítélték – mondta Hajdu János.

Hajdu János elmondta, a május 29-én baleset következtében elsüllyedt hajóban vastag iszapréteget találtak, amely akár holttesteket is rejthet. Ennek kivizsgálását a rendőrség végzi majd el. Ugyanakkor ha nem találnak senkit a hajóban, akkor valószínűleg az ütközéskor zuhantak ki a járműből, ezért a Belügyminisztérium megkettőzte az eltűntek kutatásában résztvevő erőket a Duna mentén.

A főigazgató köszönetet mondott a mentésben és a hajóroncs felszínre hozatalában résztvevő összes szervezetnek: a Belügyminisztériumnak, a Honvédelmi Minisztériumnak, az Országos Mentőszolgálatnak, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem szakértőinek, valamint a technikai eszközöket és tudást biztosító civil szervezeteknek. Ugyancsak köszönetet mondott az osztrák, a cseh, a norvég és a német segítő szervezeteknek, valamint a dél-koreai búvároknak és tanácsadóknak, akik – mint fogalmazott – sok hasznos ötlettel, tanáccsal segítették a munkát. Elmondása szerint nagy támogatást jelentett a sajtó munkája, tárgyilagos, korrekt tájékoztatása is.

A búvárok napfelkeltekor a lehető leghamarabb vízbe ereszkedtek, és olyan munkát végeztek, amit ilyen körülmények között hétköznap sosem tennének meg, most azonban el kellett végezniük – fogalmazott.

Mint mondta, az első munkanap munkacsoportokat hoztak létre, amelyeknek tagjai speciális területtel foglalkoztak, őket a TEK műveletirányító tisztjei fogták össze. A munka későn ért véget, a Hajdu János vezette csapat napi 3-5 óránál többet nem tudott aludni.

Kiemelte: a tervezőasztalon még voltak hibák, de mire a merülésre sor került, ezeket korrigálták, és a számításaik pontossá váltak.

Újságírói kérdésre elmondta: „igazi, nagyon kemény csapat” vett részt a mentésben, és egyetlen búvár sem kérte a felmentését vagy a pihentetését, a kemény lelki megterhelést is jól viselték.

Négy áldozatot még mindig nem találtak meg, így nehéz szívvel állok itt – mondta a Koreai Nagykövetség katonai attaséja, Shunkeun Song, és kijelentette, hogy mindent megtesznek a felkutatásukért.

Ezután megköszönte a Belügyminisztérium, a kormány és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak, valamint a magyar lakosság segítségét a mentési és a keresési munkálatokban való részvételért.