A külföldre utazók fele nem köt biztosítást

 

A külföldre utazók fele nem köt biztosítást, pedig az akkor is hasznos, ha már van európai egészségbiztosítási kártyájuk (ekk) – mondta a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségénekelnökségi tagja az M1-en szerdán.

Molnár László hozzátette: ha egy külföldre utazó csak EU-s egészségbiztosítási kártyával rendelkezik, akkor csak állami intézményeknél jogosult ellátásra, és egyes országokban az ellátás 10-20 százalékos önrész kifizetésével is jár, ami több ezer eurót is jelenthet.

Nem mellékes, hogy az ekk-tól eltérően az utasbiztosítás felelősséget vállal a poggyászkárokra és a beteg esetleges szállítására, valamint a bajba került utasoknak 24 órás telefonos asszisztenciát is nyújt – fűzte hozzá.

Mint elmondta, a legfrissebb statisztikák szerint a külföldre utazók 20 százaléka az indulás előtti utolsó napokra hagyja biztosítása megkötését.

Ez rossz tendencia, hiszen az utasbiztosítás nemcsak szükséges, de az utazási célpont és a tervezett program alapján célszerű „testre szabottan” megkötni azt – hangsúlyozta Molnár László.

A címlapfotó illusztráció.