Gépipari céggel közösen alapított tanszéket a Pécsi Tudományegyetem

 

Tanszéket alapított a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Karával közösen – tájékoztatta a vállalat az MTI-t.

A közlemény szerint a pécsi székhelyű, több mint ezer embernek munkát adó német tulajdonú vállalat és a PTE célja, hogy a technológiai világszínvonalat értő, ismerő, ipari környezetben alkalmazni is tudó gépész szakemberek szerezzenek diplomát. A „Hauni Technológiák Tanszék” a Mérnöki és Smart Technológiák Intézet keretein belül kezdi meg a működését.

A tanszéken elsősorban a mérnök-, ezen belül is a gépészmérnök-hallgatók oktatásában vállal még nagyobb szerepet a cég.

A német tulajdonú, Pécsen negyedszázada jelen lévő vállalat célja növelni a gyakorlati oktatás súlyát, hogy magasan képzett, idegen nyelveket beszélő hallgatók szerezzenek diplomát, akik az egész térség számára biztosítani tudják a munkaerő-utánpótlást.

A mérnökhallgatók a duális képzés keretében idejük felét egyetemi elméleti, másik felét a gyártósor mellett, gyakorlati képzéssel tölthetik. A tanszéken a PTE oktatói és a Hauni szakemberei is tanítani fognak. A cég szerepet vállal a tananyagfejlesztésben is.

Az új szervezeti egység választható tárgyai a szeptemberben kezdődő félévben jelennek meg először a gépészmérnök-hallgatók órarendjében.

A Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. Pécs és Baranya megye egyik legnagyobb iparvállalata. A kft. anyavállalata, a német tulajdonú Körber csoporthoz tartozó, hamburgi székhelyű Hauni Maschinenbau GmbH több mint húsz országban van jelen.

A magyarországi leányvállalat 1994 óta működik Pécsen, a termelést az egykori Sopianae Gépgyár csarnokainak és gépeinek megvásárlása után, 10 ezer négyzetméteren kezdték 210 alkalmazottal. 2013-ban jelentősen gyárbővítést jelentettek be, egy éve megjelent tájékoztatásuk szerint már 1350-re növelték a munkavállalói létszámot.

A cég 2018-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a tudományegyetemmel, korábban pedig 160 millió forintos beruházással tanműhelyt épített, hogy a leendő mérnökök és szakmunkások képzését támogassa.

A kft. 2018-ban 127 millió euró nettó árbevételt és 6,6 millió euró adózás előtti eredményt ért el.