Megérkezett Budapestre az első közvetlen repülőjárat Sanghajból

 

Magyar és kínai zászlóval köszöntik a Shanghai Airlines repülőgépét érkezése napján a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019. június 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Magyar és kínai zászlóval köszöntik a Shanghai Airlines repülőgépét érkezése napján a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019. június 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A gép pénteken 5 órakor szállt le, 12 órányi repülőút után. A Boeing Dreamlinerét ünnepi vízsugárral fogadták a Liszt Ferenc repülőtéren. A gépet a légitársaság alelnöke vezette – közölte az M1 Híradója.

Mostantól heti háromszor fordulnak majd a gépek Budapest és Sanghaj között. A járatokat a China Eastern üzemelteti, Shanghai Airlines felfestéssel.

Az érkezés után tartott sajtótájékoztatón Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója hangsúlyozta, ez az első alkalom, hogy Sanghaj közvetlenül elérhető Budapestről.

Hozzátette, jó a járat megnyitásának időzítése, a Budapest Airport a fejlesztésekkel azon dolgozik, hogy a kínai utasoknak is kényelmesebb legyen a repülőtér; mandarinul beszélő segítőket alkalmaznak és a Kínában elterjedt online fizetési módokat is bevezették.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében azt hangsúlyozta, hogy Kína egyik gazdasági központjával kötik össze Budapestet abban az évben, amikor a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulóját ünneplik.

Hangsúlyozta: soha ilyen ütemben nem fejlődtek még a kapcsolatok, ehhez pedig stabil politikai és gazdasági háttérre van szükség.

A rendezvényen Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, valamint Tien Liu-ven, a China Eastern Airlines Group alelnöke is a diplomáciai kapcsolatok évfordulóját hangsúlyozta ki.

Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint a kínai turisták fontos látogatói Magyarországnak, az elmúlt évben 256 ezren érkeztek, 12 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az új járat várakozásaik szerint újabb lendületet ad majd a fejlődésnek – tette hozzá.

Az elmúlt nyolc évben megnégyszereződött a kínai turisták száma Budapesten. A magyar kormány szerint ezért is fontos, hogy egyre több a közvetlen járat működjön Budapest és a Távol-Kelet között.