A kiemeléskor ketté is törhet a Hableány, mondja a hajómérnök

 

Az emelés során komoly terhelésnek lesz kitéve a múlt szerdán a Dunában elsüllyedt hajó, ezért akár ketté is törhet – közölte Solymos András hajómérnök csütörtökön az M1-en.

A szakember azt mondta, kockázatot jelent, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen sérülések vannak a hajótesten, emelés közben ugyanis bizonyos pontokon a hajótest hajlik, ha pedig éppen ilyen helyen sérült meg, könnyen eltörhet.

Egy másik probléma, hogy amikor megemelik a hajótestet, a folyó a sodrás irányába is elkezdi nyomni – tette hozzá, hangsúlyozva, emiatt komoly előkészületekre van szükség.

A jelenlegi információk szerint legkorábban vasárnap vagy hétfőn mehet a Margit hídhoz a Clark Ádám hajódaru, és kezdheti meg a kiemelést.

Solymos András kitért arra is, a 65 évvel ezelőtti balatoni hajóbaleset műszaki probléma miatt történt. A „Pajtás” hajót ugyanis átalakították, a faszerkezetű árnyékoló helyére fémet építettek, a teli ablakokat ökörszem ablakokra cserélték, és kivették a hajó aljából a betont is. Ezek a változtatások a hajó súlypontját felfelé vitték, ezért amikor szűken, nagyobb tempóval kanyarodott, felborult – ismertette.

A dunai hajóbalesetről szóló szerdai összefoglalónkat itt tudja elolvasni