Kőműves vizsgát tartottak a nagyfai börtönben

 

Kőműves és festő- mázoló képzést kaptak a nagyfai börtön fogvatartottjai. 36-an vizsgáztak le és szereztek piacképes szakképesítést. A hazai börtönökben egyre többen próbálják hasznosan tölteni az időt, több mint 3 ezren ültek iskolapadba, 1300-an valamilyen szakmát tanultak ki, és szinte kivétel nélkül minden rab dolgozik Magyarországon – számolt be az M1 Híradója.

A szegedi fegyház nagyfai objektumában vannak olyanok elítéltek is, akik már nem az első szakmájukat szerzik a börtön falai között. A képzés tematikája és a vizsga is ugyanaz, mint az iskolákban. A két tanév helyett azonban egy év alatt megtanulják a szakmát az elítéltek.

Idén 18 szobafestő-mázoló is végzett a nagyfai börtönben. Gyakorlatuk során részt vettek a büntetés végrehajtási intézet több épületének felújításában. A tapasztalatok szerint a képzés sikerélménye a későbbiekben is motivációt jelent.

A nagyfai börtön 400 fogvatartottjának hamarosan újabb képzést indítanak. Kárpitosnak és péknek is tanulhatnak majd. A rabok nemcsak tanulnak, hanem dolgozhatnak a magyar börtönökben. Pintér Sándor belügyminiszter a közelmúltban arról beszélt az M1-nek, hogy ma már szinte minden munkaképes rab dolgozik az országban.