Nem tesz javaslatot a Közigazgatási Felsőbíróság elnökére Áder János

 

Az államfő nem tesz javaslatot a Közigazgatási Felsőbíróság elnökének személyére. Erről a köztársasági elnök pénteken levélben tájékoztatta az Országgyűlés elnökét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható, Kövér László házelnöknek címzett levélben az államfő emlékeztetett arra, hogy a kormány a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatályba lépésének elhalasztására tett javaslatot.

Áder János közölte, az új helyzetben személyi javaslatot – a jogszabályi előírásoknak megfelelő jelölt hiányában – nem terjeszt elő.

A közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépéséről és egyes átmeneti szabályokról szóló törvény alapján az Országgyűlésnek a köztársasági elnök május 31-ig megtett javaslatára június 15-ig kellene megválasztania a Közigazgatási Felsőbíróság első elnökét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be: a kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének határidő nélküli elhalasztását, mert annak bevezetése olyan nemzetközi vita kereszttüzében áll, amely – a kabinet szerint alaptalanul – megkérdőjelezi a bírói függetlenséget.

A miniszter azt kérte az államfőtől, hogy ne jelöljön a Közigazgatási Felsőbíróság élére.

A címlapfotó illusztráció.