Kamerák előtt műtötték meg egy férfi szívét Budapesten

 

Magyarországon most először mutattak meg tévéstáboknak egy nyitott szívműtétet. A Kardiológiai Intézetben egy idős férfi szívbillentyűjét állították helyre a legmodernebb technológiával. De másfajta beavatkozásra is lehetőséget ad az új, háromdimenziós endoszkóp. Itthon január óta működik ez a technika, ami az egész régióban egyedülállónak számít – közölte az M1 Híradója.

Nyitott szívműtét zajlott kedd délelőtt az Országos Kardiológiai Intézetben. Már a sokadik. De hazánkban most először kamerák, fényképezőgépek és újságírók is jelen lehettek az operáción.

Egy 77 éves férfi elszakadt szívbillentyűjét állították helyre az orvostudomány legmodernebb eljárásával, háromdimenziós endoszkóppal.

A mellkason egy keskeny résen keresztül nagyítóval és monitor segítségével végezték a beavatkozást. Speciális anyagból készült műhúrokat és egy gyűrűt ültettek be a bal kamrába. Közben a szívet gépekkel vezérelték és ultrahanggal figyelték. a nyolcfős orvosi team gyakorlottan, precízen dolgozott és mindössze egy óra alatt végzett. A műtét jól sikerült.

Az így megoperált betegek a harmadik napon sétálni tudnak már,  a negyedik-ötödik  napon lépcsőn tudnak menni és a hatodik napon el is hagyják a kórházunkat – nyilatkozta az M1 Híradójának Szolnoky Jenő, a Gottsegen György Kardiológiai Intézet főorvosa.

A háromdimenziós endoszkópos műtét előnye, hogy a hagyományossal szemben nem tárják fel a teljes mellkast. A seb így esztétikusabb és gyorsabb utána a rehabilitáció is. A betegeknek nem kell véralvadásgátlót szedniük és ugyanúgy élhetnek, mint azelőtt.

„Ez egy jóval bonyolultabb és magasabb technológiai színvonalat képező eljárás, ennek ellenére nem tart tovább, és ilyen módon a kockázat sem magasabb, sőt, azt mondom, hogy az ilyen módon operált betegeknek a műtéti terhelése és felépülése gyorsabb, mint ha hagyományosan végeztük volna. Ezt az eljárást ma már rutinszerűen végezzük” – mondta az intézet főorvosa.

Évente mintegy 100 ilyen speciális nyitott szívműtétet végeznek az Országos Kardiológiai Intézetben. És nemcsak felnőtteken, gyerekeken is. Januártól egy olyan háromdimenzós eszközzel, ami egyedülálló Közép-Kelet Európában.

„Eljutottunk odáig, hogy a műtéteink 20-25 százalékát ezzel a technikával végezzük, ez egy nagy, nagyon nagy betegszámot jelent, nagyon kicsi szövődményrátával biztonságosan és most már nemcsak végezzük, oktatjuk is ezt a műtétet” – mondta Andréka Péter, a Gottsegen György Kardiológiai Intézet főigazgatója.

A szívbillentyű és koszorúérproblémák Magyarországon népbetegségnek számítanak, több százezer embert érintenek.