Magyar Nemzet: Másfél milliárdért adta el üzletrészét az MSZP-s alapítvány

 

Évtizedes üzleti kapcsolatban állt az MSZP és holdudvara azzal az osztrák vállalkozóval, akinek a neve felmerült az Ausztriát megrázó rejtett kamerás felvételen – erről írt a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint 2015-ben másfél milliárd forintért adták el neki a Népszabadság kisebbségi tulajdonrészét. A lap emlékeztet arra, hogy Pecinának szerepe volt abban a pénzügyi tranzakcióban is, amelyben a Gyurcsány-kormány idején orosz kézre került a Mol 25 százalékos részvénycsomagja – közölte az M1 Híradója.

Heinrich Pecinát is emlegette a szombaton lemondott osztrák alkancellár azon a titokban készült felvételen, amelyen két évvel ezelőtti állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A videón Heinz Christian Strache azt vetette fel, hogy a médiát érintő ügyekben számíthatnának az osztrák befektetőre is.

A felvétel kapcsán az MSZP frakcióvezető-helyettese sajátos következtetésre jutott. Harangozó Tamás szerint mivel Heinrich Pecina korábban a magyarországi Mediaworks kiadó tulajdonosa is volt, vizsgálni kell milyen kapcsolat lehet az üzletember és a magyar kormánypártok között.

Csakhogy a Magyar Nemzet szerint Heinrich Pecina éppen az MSZP holdudvarával állhatott évtizedes kapcsolatban.


A 2016-ban offshore ügyeket leleplező panama iratok néven elhíresült dokumentumok alapján az osztrák üzletember a szocialista kormányok idején rendszeresen kulcspozíciókat betöltő Erős Jánossal is üzletelt. Erős János 2002 és 2010 között, vagyis a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején is a Magyar Fejlesztési Bankot vezette.

A lap ezen kívül arra is emlékeztet, hogy Heinrich Pecina neve a Mol ellen intézett támadásban is felmerült, amikor Gyurcsány Ferenc vezetése alatt az osztrák OMV-n keresztül orosz kézre játszották a magyar olajcég 25 százalékát.

A bécsi vállalkozó és szocialisták egyik legnagyobb üzlete mégis a Népszabadság tulajdonrészének eladása volt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az MSZP-hez köthető Szabad Sajtó Alapítvány 2015-ben másfél milliárd forintért adott túl a Népszabadság kisebbségi tulajdonrészén, amit Heinrich Pecina vett meg tőlük.

Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint ennek ellenére Heinrich Pecinának soha nem volt köze a párthoz, és a Népszabadság tulajdonrészének eladása sem a szocialistákon múlt.

Az MSZP és Heinrich Pecina kapcsolatát szerdán Szanyi Tiborhoz hasonlóan Tóth Bertalan pártelnök is hazugságnak nevezte, és azt mondta, ő például nem ismeri személyesen az üzletembert.

Kósa Lajos fideszes képviselő hangsúlyozta, jól ismerhetik a szocialisták az osztrák üzletembert, aki a Népszabadság és a Mol-részvények ügyében is kapcsolatban állt a baloldallal. Hozzátette, ha a szocialistáknak kérdéseik vannak az osztrák üzletemberről, akkor a saját pártjuktól többet is megtudhatnak, mint amennyit szeretnének.