Jogerősen is pert vesztett a kártérítést követelő Ahmed H.

 

Jogerősen is pert vesztett a magyar államtól kártérítést követelő Ahmed H. Ő az a szír férfi, aki részt vett 2015-ben a röszkei zavargásban, amiért 5 év börtönre ítélték és kiutasították az országból. Tavaly azért fordult a bírósághoz, mert szerinte a Miniszterelnöki Kabinetiroda a nemzeti konzultációban szereplő egyik kijelentéssel megsértette a jó hírnevét. A Fővárosi Ítélőtábla - helyben hagyva az elsőfokú ítéletet elutasította Ahmed H. keresetét. Dömötör Csaba államtitkár az ítéletre reagálva úgy fogalmazott: az előzmények ismeretében ez a minimum – közölte az M1 Híradója.

Cikkünk frissült.

Ahmed H. több száz illegális bevándorlóval együtt 2015 szeptemberében rohamozta meg a magyar-szerb határátkelőt. Kövekkel dobálta a rendőröket és a határ megnyitását követelte. A férfit később elfogták és eljárás indult ellene a többi között terrorizmus miatt.

Míg javában folyt az ellene az eljárás, amikor a férfi beperelte a Miniszterelnökséget. Azt kifogásolta, hogy az illegális migrációról tartott nemzeti konzultáció egyik kérdésében szerepelt a neve,  ezzel szerinte sérültek a személyiségi jogai. Azt is kifogásolta, hogy a konzultációban tényként kezelték, hogy elítélték, holott akkor még nem született jogerős ítélet. Mindezért 8 millió forintos kártérítést követelt.

A bírósági meghallgatáson viszont kiderült,

Ahmed H. nem is ismeri azt a mondatot, ami miatt perel.

A konzultációról a börtönben, csak a tévéadásokból hallott, amiket egyik cellatársa fordított le.

A bíróság végül megállapította, hogy a szír férfi társadalmi megítélésében a konzultáció szövegének az a része volt meghatározó, amelyik arról szólt, hogy  kövekkel dobálta a magyar rendőröket. Ezt a tényt pedig a férfi sem tagadta.

A bíróság ezért februárban első fokon elutasította Ahmed H keresetét, a Fővárosi Ítélőtábla most helybenhagyta a döntést. A jogerős ítélet értelmében a szír férfinek 15 napon belül ki kell fizetnie a nagyjából 200 ezer forintos ügyvédi munkadíjat és a majdnem 650 ezer forintos fellebbezési illetéket.

A miniszterelnöki kabinetiroda szerint az előzmények ismeretében ez a minimum. Dömötör Csaba parlamenti államtitkár úgy vélekedett: korábban kövekkel támadt a rendőrökre, ezért elítélték. Miután a kormány erre felhívta a figyelmet, még ő indított pert jó hírnév megsértése miatt,

ami önmagában is morális nonszensz.

8 millió forintot követelt a kormánytól és a magyar adófizetőktől. Jellemző módon a védője Bárándy Péter volt szocialista miniszter volt, ami azért jól mutatja, hogy a baloldal ebben a kérdésben hol áll.

Ahmed H-t a  kártérítési pertől teljesen függetlenül tavaly szeptemberben 5 év börtönre ítélték társtettesként elkövetett terrorcselekmény, valamint határzár tiltott átlépése miatt, emellett tíz évre kiutasították Magyarországról. A szír férfi január végén a börtönből idegenrendészeti őrizetbe került.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: Ciprust keresték meg, hogy vegye át, mint ciprusi állampolgárt, mert mellékbüntetésként kitiltást is elrendeltek, tehát ilyenkor az ország területét is el kell hagynia. Ciprus azonban nem hajlandó fogadni. Megkeresték a német hatóságokat is, mert a családja azóta Németországban él, úgyhogy

ha bármelyik ország befogadja, oda fogják kitoloncolni.

Ameddig ez nem történik meg, addig Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben marad.