Tarlós: Káosz van a zuglói parkolási ügyben

 

Tarlós István főpolgármester káoszként jellemezte a zuglói parkolási ügyben zajló folyamatokat, és „külön paródiának” nevezte, ahogy a kerület kivizsgálná a saját parkolási szerződéseit.

A főpolgármester az M1 szerdai műsorában felidézte: Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármester – a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje – először a televízió élő adásában bejelentette, hogy a XIV. kerületi parkolási szerződés „egy sötét alku eredménye”. Saját közlése szerint ezt tudta is, mégis szó nélkül aláírta, majd elismerte, hogy veszteséges a zuglói parkolási rendszer üzemeltetése.

Később viszont Karácsony Gergely már azt kezdte mondani, hogy nyereséges a vállalkozás – jegyezte meg a főpolgármester, felvetve a kérdést: akkor miért kellett a szerződést azonnali hatállyal felmondani. Lehet, hogy fideszes javaslat volt ez, de Karácsony Gergely erre igennel szavazott – mutatott rá.

Tarlós István arra is felhívta a figyelmet, hogy ezután a kerület jegyzője törvényességi kifogás benyújtásával, nyilván Karácsony Gergely polgármesterrel egyeztetve, most megpróbálja „meghekkelni” azt határozatot, amelyet Karácsony Gergely megszavazott. „Ember legyen a talpán, aki ezen kiigazodik, a magyar értelmező szótár ezt a jelenséget a káosz kifejezéssel tömöríti” – fogalmazott.

A főpolgármester szerint „külön paródia”, ahogy a kerületi ügyeket ki akarják vizsgálni. A szerződéseket ugyanis azok vizsgálnák, akik annak idején megkötötték azokat – mutatott rá, megjegyezve azt is, hogy a testület a vizsgálatot kiterjesztené az összes többi kerületre és a fővárosra. Ennek külön érdekessége, hogy a fővárosnak egyetlenegy üzemeltetése sincs – mondta.

A patkányirtásról Tarlós István elmondta, május 8-án elindult a „többletirtás”, a hatóság írásban nyilatkozott, hogy semmiféle egészségügyi vészhelyzet nincs. A főpolgármester utalt arra is, hogy Karácsony Gergely a jelenlegi patkányirtásért felelős cég megbízását bizottsági tagként támogatta.

A fővárosi fejlesztési tanács keddi ülésén tárgyalt a BKV járműcseréiről, a testület az ez évi autóbuszcserékre is támogatott 3,2 milliárd forintos központi költségvetési forrást. Ezt feltehetően meg is kapja a főváros – mondta Tarlós.

Arról is tájékoztatott, hogy a fővárosi képviselő-testület tárgyalt a budai fonódó villamoshálózat második üteméről, amely a Műegyetem rakpartot érintve a Kopaszi-gáttól a Szerémi útig terjed majd. Szó volt a budapesti árvízvédelmi építmények helyzetéről is.

Tarlós István közlése szerint megegyezés született Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy a kormány, a főváros és a vízügyesek között komoly egyeztetés lesz az árvízvédelemről. Hozzátette: szeretne a kormánnyal együtt megalkotni egy ütemtervet, amely alapján öt-hat év alatt „nagyot kell lépni a budapesti árvízvédelmi építmények rekonstrukciója és állagjavítása terén”.

Tarlós István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig a zuglói parkolási üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: évek óta küzd azért, hogy legyen egységes és központosított a budapesti parkolási rendszer. Szerinte a befolyó pénzből kapjanak a kerületek is, de tekintélyes részének a közösségi közlekedés büdzséjében lenne a helye.

Karácsony: Tarlós nem mond igazat a patkányhelyzetről

Karácsony Gergely zuglói polgármester szerint Tarlós István főpolgármester nem mond igazat a fővárosi patkányhelyzetről.

Az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje a főpolgármesternek szerdán az M1 aktuális csatornának adott interjújára reagált, amelyben Tarlós István arról beszélt: május 8-án elindult a „többletirtás”, a hatóság írásban nyilatkozott, hogy semmiféle egészségügyi vészhelyzet nincs. A főpolgármester utalt arra is, hogy Karácsony Gergely a jelenlegi patkányirtásért felelős cég megbízását bizottsági tagként támogatta.

Karácsony Gergely szerda délutáni Facebook-posztjában azt írta: Tarlós István folyamatosan félrevezeti a budapestieket. Kiemelte: a főpolgármester az interjúban azt állította, hogy „2010-ben magasabb volt a patkányészlelésről szóló bejelentések száma, mint most”. Ezt az állítást – Karácsony Gergely szerint – a főváros saját hivatalos anyaga cáfolja.

Ebből világosan látszik, hogy a patkányok elszaporodása akkor történt, amikor „összeomlott a fővárosi szemétszállítás, nem mellesleg fideszes korrupciógyanús ügyek miatt” – szögezte le a zuglói polgármester, hozzátéve: erre a helyzetre választottak ki egy alkalmatlan céget, amely – „egyre erősebb gyanú szerint – Tarlósék asszisztálásával nem létező referenciákat hazudott magának”.