V4NA: Orbán Viktor halálára utaló bejegyzést tett közzé a CEU egyik professzora

 

Orbán Viktor halálát kívánta egy Facebook-bejegyzésben a CEU, vagyis Soros György egyetemének egyik vezető történészprofesszora. Ha Kaczynski oly ügyesen le tudott zuhanni – ezt írta közösségi oldalára aznap, amikor a miniszterelnök Washingtonba utazott. Lech Kaczynski lengyel miniszterelnök különgépe 9 évvel ezelőtt szenvedett balesetet – a tragédiában összesen 95 ember vesztette életét. A CEU nem kívánt reagálni a posztra, mondván, hogy azt a professzor magánszemélyként közölte. A politikai pártok szinte egyhangúan elítélték, kivéve az MSZP-t. EP-képviselőjük, Ujhelyi István az ügyet hülyeségnek nevezte, amivel ő kampányfőnökként nem ér rá foglalkozni – hangzott el az M1 Híradójában.

„Ha Kaczynski oly ügyesen le tudott zuhanni…” – ezt írta ki közösségi oldalára a CEU történész professzora és három pontot tett a mondata után. A V4 Nemzetközi Hírügynökség szerint Kovács M. Mária Orbán Viktor halálát kívánta ezzel a Facebook-bejegyzésével. A CEU tanára – mint írják – a miniszterelnök washingtoni látogatása kapcsán megdöbbentő módon vont párhuzamot a légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski tragédiájával.

A lengyel miniszterelnök 9 évvel ezelőtt 95 utastársával együtt Szmolenszk közelében vesztette életét, amikor a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre utaztak. Az elnöki különgép azonban a leszállópályától néhány méterre lezuhant.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy

a CEU professzorának bejegyzését több ismerőse is kommentálta.

Köztük a Klubrádió egyik szerkesztője. Göczey Zuzsa azon viccelődött, hogy Orbán Viktorból nincs még egy, utalva Kaczynski ikertestvérére, aki a miniszterelnök halála után a helyébe lépett.

Az M1 kereste a Klubrádiót, szerette volna megtudni, hogy elhatárolódnak-e alkalmazottjuk kijelentésétől, de szerda estig nem kapott választ.

A csatorna megkérdezte a CEU-t is: elítéli-e az egyetem professzora, Kovács M. Mária bejegyzését? Válaszlevelükben csupán annyit reagáltak, hogy a CEU nem kommentálja munkavállalóinak magánszemélyként tett megjegyzéseit.

A V4 Hírügynökség arra is kitér, hogy Kovács M. Mária jelenleg a Soros-egyetem egyik vezető történészprofesszora. A cikk szerint ő volt az is, aki két éve társaival együtt sikertelenül próbálta meggyőzni Izrael miniszterelnökét, Benjamin Netanjahu-t arról, hogy Magyarország antiszemita ország. Kovács M. Mária korábban a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványoknak is dolgozott.

A pártok többsége elítélte a CEU tanárának Orbán Viktor halálával összefüggésbe hozható bejegyzését. A jobbikos Stummer János ízléstelennek tartja a kijelentést, az LMP-s Schmuck Erzsébet elfogadhatatlannak nevezte a megnyilvánulást. A Párbeszédes Jávor Benedek szerint sem szerencsések az ilyen jellegű mondatok. A Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, Dúró Dóra úgy fogalmazott: ennek nincs helye a politikai kultúrában.

Az MSZP-s Ujhelyi István viszont nem határolódott el a kijelentéstől.

Azt mondta, most van elég dolga és nem foglalkozik hülyeségekkel.

A CEU történész professzora, Kovács M. Mária azóta törölte a bejegyzést.

A címlapfotó illusztráció.