Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében

 

A kölcsönös tisztelet és az együttműködési szándék jellemezte az amerikai elnök és a magyar kormányfő megbeszélését. Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében – mondták politológusok a Magyar Nemzetnek a két politikus hétfői találkozójával kapcsolatban.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője kijelentette, hogy a tárgyalás két jelentős hozadéka a magyar nemzeti érdek képviselete a legmagasabb szinten, valamint a jövőbeni ideológiai szövetségépítés. A találkozóval új magasságba emelték a magyar–amerikai bilaterális kapcsolatokat – tette hozzá.

A Trump-adminisztráció külpolitikai korrekciója bizonyítja: korábban elsősorban a demokrata párti vezetés politikai döntésének volt a következménye, hogy a közép-európai térség kevesebb figyelmet kapott az Egyesült Államoktól. Mostantól azonban az amerikai geopolitikai fókusz egyik sarokköve a Kárpát-medence és közvetlen környezete lehet – fejtette ki a politológus.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Simon János politológus szerint is kifejezetten jól sikerült a találkozó. Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor is és Donald Trump is azt tartja szem előtt, hogy a saját országuknak mi a hasznos.

Az Egyesült Államok számára fontosabbá vált Közép-Európa, amit az is alátámaszt, hogy az amerikai elnök korábban már több térségbeli ország vezetőjével találkozott – mondta Simon János.

Úgy folytatta, hogy Orbán Viktornak is lényeges az amerikai kapcsolat, és nem csupán politikailag: a találkozónak várhatóan gazdasági hozadékai is lesznek. Befektetők érkezhetnek Magyarországra, és újabb beruházások indulhatnak – mondta a politológus a Magyar Nemzetnek.