Barna medvét láttak Heves megyében

 

Az elmúlt egy hónapban már második alkalommal láttak barna medvét Heves megyében. Ezúttal Szilvásvárad és Nagyvisnyó között észlelték a közúton áthaladó állatot. A szilvásváradi önkormányzat azonnal értesítette a Bükki Nemzeti Parkot a történtekről – mondta Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere az M1 Ma délelőtt című műsorában.

A medvék Szlovákiából jönnek, és bizonyos időközönként megjelennek a térségben. Az ott élők hozzászoktak már jelenlétükhöz, és megkapták a tájékoztatást az önkormányzat és a nemzeti park részéről, hogy mit tegyenek, ha medvével vagy akár farkassal találkoznak.


Attól senkinek sem kell tartania, hogy a Felvidékről érkező állatok Magyarországon megtelepszenek, ugyanis túl kicsi számukra az élettér. Itt-tartózkodásuk rend szerint egy-két napig tart, ha ez idő alatt valaki mégis medvével találkozna, ne közelítsen hozzá, zajt csapva próbáljon meg távozni.

Ha valaki kirándulni, túrázni indul a Bükkbe, vagy csak részletesebben szeretne tájékozódni arról, hogyan lehet elkerülni a vadállatok jelentette veszélyt, felkeresheti a szilvasvarad.hu oldalt, valamint a Bükki Nemzeti Park online felületét – fejezte be Szaniszló László.