Politikai természetű az Európai Bizottság babaváró támogatással kapcsolatos kifogása

 

Nyilvánosságra hozta a kormány azokat az összefoglaló jegyzőkönyveket, amelyek az Európai Bizottság kifogásait tartalmazzák a babaváró támogatással kapcsolatban. A dokumentumokból az látszik, hogy a magyar kormány február 27-e óta folyamatos tárgyalásokat folytat Brüsszellel, hogy mielőbb megkapja az előzetes jóváhagyást a fiatal családokat segítő tízmillió forintos programhoz. A családvédelmi akcióterv keretein belül július elsején indul a támogatás.

Az Európai Bizottság már hónapok óta támadja a fiatalok családalapítását segítő kedvezményes hitelt – írta meg a Magyar Nemzet. A lap kiemelte, a bizottság ugyanakkor hivatalosan cáfolja, hogy vizsgálat indult volna a babaváró támogatásról – közölte az M1 Híradója.

A magyar kormány nyilvánosságra hozta a dokumentumokat

A magyar kormány kedden nyilvánosságra hozta a dokumentumokat, amelyek a február óta tartó tárgyalásokat dokumentálják. Az írásos feljegyzésekből egyértelműen kiderült, a brüsszeli testület a kezdetektől kifogásolja a babaváró támogatást. Sőt, azt is felvetette, hogy az unió versenybírósága július 1-je után – amikor elindul az új konstrukció, – hivatalos eljárást indíthat Magyarország ellen. A brüsszeli szervezet szerint

csökkenteni kellene a 10 millió forintos hitel állami támogatásának és kezességvállalásának mértékét,

a tervezett 100 helyett legfeljebb 80 százalékra. Ebben az esetben a bizottság úgynevezett megerősítő levelet adna ki, ami lényegében azt jelenti, hogy elfogadja a kormány intézkedését. Szakértők ugyanakkor hozzáteszik: a bankok számára visszatartó tényező lehet a megerősítő levél hiánya, ami akár meg is akadályozhatja a program elindulását.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint az egyik összefoglalóból az is kiderül, hogy a bizottság kitérő választ adott arra kérdésre, mit tenne, ha a magyar állam változtatások nélkül léptetné hatályba július elsejével a támogatást, de nem tartotta kizártnak, hogy hivatalos vizsgálati eljárást indítson.

Az Európai Bizottság bele akar avatkozni a kampányba

Az európai parlamenti választások kampányhajrájában egy ilyen jellegű visszakozás, és kötelezettségszegési eljárás kilátásba helyezése nem értékelhető másképp, minthogy az Európai Bizottság bele akar avatkozni a kampányba – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Az is kijelenthető, hogy egy olyan programról van szó, amely

más megoldást keres a demográfiai problémákra, mint amelyet Brüsszel javasol.

Magyarországon más elképzelések vannak, ahol babaváró támogatással, a csokkal és a falusi csokkal kívánják javítani a népességi adatokat – mondta. Megjegyezte, ez az alternatíva Brüsszelben nem számít fő politikai iránynak.

Az időzítés politikai természetű

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője is egyetértett azzal az állásfoglalással, hogy az Európai Bizottság időzítése egyértelműen politikai természetű. Arról van szó, hogy a bizottság versenypolitikai főigazgatósága nem hajlandó egy elismerő, igazoló levelet megküldeni a magyar kormány részére már február vége óta. Szerinte egész egyszerűen nem akarnak az üggyel foglalkozni, ez abból is látszik, hogy ennél kevésbé jelentős kérdésekben sokkal gyorsabb ügyintézést tanúsítottak.

Az elemző arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság mandátuma valamelyest túlmutat az Európai Parlament mandátumán, hiszen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem május 26-ig tölti be a posztját, hanem annál jóval tovább. Ebből kifolyólag még az európai uniós költségvetési vitákba is lesz beleszólási lehetősége.

Szerinte itt nem pusztán csak időhúzásról van szó, hanem az európai parlamenti kampány és a választási eredmény függvényében nyitva akarják hagyni annak a lehetőségét, hogy az új politikai erőviszonyok tekintetében például egy ilyen programot, mint a babaváró támogatás ellehetetlenítsenek.

Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ugyanakkor kijelentette, mindezek ellenére július elsején biztosan elindul az állami segítség. Az államtitkár emlékeztetett, a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában igényelhető babaváró támogatás „soha nem látott módon” segíti a fiatalokat.