Kevesebb mint két hét van hátra az EP-választásig

 

Idén újdonságként levélben is lehet szavazni azoknak, akik magyar állampolgárok, de sem magyarországi, sem az Európai Unió tagállamaiban nincs lakcímük. Hétfőtől pedig átvehetők a külképviseleteken a szavazási levélcsomagok, de le is adhatják a voksaikat a levélben szavazók – közölte az M1 Híradója.

Idén már azok a magyar állampolgárok is voksolhatnak az európai parlamenti választáson, akiknek nincs sem magyarországi, sem az Európai Unió más tagállamában lakcímük, de május 2-ig regisztráltak a névjegyzékben.

Regisztrációkor dönthették el a levélben szavazók, hogy a lakcímükre postázza a Nemzeti Választási Iroda a szavazólapot tartalmazó levélcsomagot vagy személyesen veszik át. Akik ezt a megoldást választották, azok már hétfőtől felkereshetik a kijelölt külképviseleteket. 

Szerbiában több mint 70 ezren választották ezt a lehetőséget. Május 13-tól nemcsak felvenni lehet a levélcsomagokat, de le is lehet adni a szavazatot tartalmazó dokumentumokat, többek közt a beregszászi, az ungvári és a szabadkai külképviseleteken.

Idén is sokan vannak az átjelentkező szavazók is. A Nemzeti Választási Iroda elnöke az M1-en azt mondta, eddig csaknem 14 ezren jelezték, hogy a lakcímük szerinti ország helyett máshol adnák le a voksukat. Azok pedig, akik Magyarországon belül szeretnék kérni az átjelentkezésüket, jövő szerdáig tehetik meg.