Csapadékzóna vonul át, majd hétvégén kisüt a nap

 

Már szerdán lesz ahol 20 fokot is mérhetünk, de egy átvonuló csapadékzóna miatt sokfelé várható eső, zápor, északkeleten zivatar is akár. Előbb csütörtökön keleten, majd pénteken másutt is hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap és szombaton már többnyire napos időben bízhatunk.

Szerda éjjel erősen felhős vagy borult lesz az ég, de északkeleten időszakosan kevesebb lehet a felhő. Átmenetileg kevesebb helyen várható eső, zápor. A szél mérséklődik, egyre inkább csak a Nyugat-Dunántúlon lehetnek erős széllökések. A hőmérséklet 5 és 12 fok közé csökken – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Szerdán napközben általában borult lesz az ég, de a délutáni órákban kelet, délkelet felől lassan megkezdődik a felhőzet csökkenése. Átmenetileg kevésbé felhős tájak azonban délelőtt is lehetnek az ország északkeleti harmadában. Egy délkelet felől érkező csapadékzónából sokfelé várható eső, zápor, az északkeleti megyékben akár zivatar is kialakulhat. A legtöbb csapadék a Dunántúlon ígérkezik. Az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérik az északi szelet, másutt ugyanakkor csak élénk széllökések lehetnek. A hőmérséklet általában 8, 15, északkeleten 16, 20 fok közé emelkedik.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Csütörtökön a Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, keletebbre hosszabb-rövidebb napos időszakok is várhatók. Elszórtan valószínű eső, zápor. Mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka a hőmérsékleti minimum 4 és 9, nappal a maximum 12 és 21 fok között alakul, nyugaton lesz a hidegebb.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Pénteken a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből elsősorban az ország keleti felén alakulhat ki helyenként zápor, egy-egy zivatar. Mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka 4 és 10, nappal 17 és 23 fok között alakulnak a hőmérséklet szélsőértékei.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Szombaton többnyire napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Néhol zápor, zivatar előfordulhat. A déli szél északnyugaton többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között várható.

(Fotó: OIMSZ)

(Fotó: OIMSZ)

Vasárnapra tovább emelkedik a hőmérséklet, 22–27 fok között várhatók a csúcsértékek, de délutántól egyre több helyen kialakulhat zápor, zivatar. A jövő hét elején újabb lehűlés valószínű.