Vadvédelmi kerítés épült Óbudán

 

A vadbetörések elleni védelem érdekében kerítést épített Óbuda-Békásmegyer Csúcshegynek nevezett kerületrészén a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete.

Az elhanyagolt területek rendben tartásával, a zöldhulladék megfelelő kezelésével a lakosság is tehet a vadbetörések megelőzéséért, de a vadkárok megelőzésére az egyedüli hatékony módszer a megfelelő kerítés – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete a napokban fejezte be a munkát a Csúcshegyen, ahol a III. kerület más hegyvidéki részeihez hasonlóan sok a lakott területre törő és ott megtelepedő vad.

A III. kerület Menedékház utca–Örvös utca–Őzsuta utca–Örvös köz által határolt, önkormányzati tulajdonú területén 39 darab zártkerti ingatlant véd a kiépült kerítés, amely csökkenti a területre jellemző vadfajok behatolási és megtelepedési lehetőségeit, az esetleges állatbetegségek behurcolását, a bértelkek területére betörő vadak okozta károkat, valamint egy külső védvonal képében segítséget nyújt a vadbetörésekkel szemben.

A széles élőhelyhasználati és táplálkozási spektrummal rendelkező generalista vadfajok – mint a vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz – már hozzászoktak az ember közelségéhez, ezért az erdőterülettel határos lakott területeken, illetve a városba mélyen behúzódó, elhanyagolt zöld területen, telkeken is előfordulnak. Kiemelten fontos, hogy a nagyvadakat ideiglenes vagy állandó etetési tevékenységgel senki ne szoktassa a település területére.

Hasonlóan fontos, hogy a kerti zöldhulladékot ne az erdőbe vagy felhagyott területekre vigyük, hiszen a rovarok, csigák, giliszták a vaddisznó, a borz vagy éppen a róka számára kiváló táplálékot szolgáltatnak.