Hajdú-Bihar megyében is megjelent az afrikai sertéspestis

 

Hajdú-Bihar megye megfigyelés alatt álló területén három elhullott vaddisznóból mutatta ki április 29-én az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe.

A fertőzött vaddisznókat a Hajdú-Bihar megyei Nyírábrány és Álmosd községek határában találták a vaddisznó hullák szervezett keresése során. Az érintett terület a romániai házisertés kitörések miatt már korábban is megfigyelési zárlat alatt állt.

A betegség jelenlétét három elhullott vaddisznóból származó mintában igazolta 2019. április 29-én a Nébih laboratóriuma. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az eddigi adatok alapján valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából érkezhettek a fertőzött állatok Magyarországra, főleg mivel a szomszédos román területeken az elmúlt hónapokban nagyszámú vaddisznó esetet állapítottak meg.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos – a korábbi esetekhez hasonlóan – minden szükséges intézkedést elrendelt. Hajdú-Bihar megye mellett négy további megyében van jelen a fertőzés: Hevesben 2018 áprilisa, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2018 májusa, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben tavaly október óta.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása érdekben.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes! A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.