Péntektől vasárnapig Föld fesztivált tart a fővárosi állatkert

 

Hagyományos programok mellett tavaszi sokadalom és gorillanap is várja a látogatókat a péntektől vasárnapig tartó Föld fesztiválon a budapesti állatkertben.

A Föld napját egy egész hétvégévé bővítő fesztiválon idén fűszerszimatolás, méhészeti bemutató, a hulladékhasznosításhoz kapcsolódó kreatív kézműveskedés és játékos feladatok sokasága várja a közönséget, akik az állatkert állatmentő munkájával és a természetvédelmi őrök tevékenységével is megismerkedhetnek, valamint segítséget kaphatnak az otthoni állattartáshoz is – áll az intézmény közleményében.

Mindezeken felül mindkét nap talajtani kísérletekkel, rovaros játékokkal, vasárnap pedig a vízi élővilággal foglalkozó interaktív mozgó laboratóriummal várják a családokat.

A Föld fesztiválon a városligeti intézmény számos partnerszervezete is jelen lesz, többek között a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a FÖRI természetvédelmi őrszolgálata, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete, az ELTE Konfuciusz Intézet, a Magyar Talajtani Társaság, a Csodabogarak Alapítvány és a Környezeti Nevelési Egyesület is.

Neumayer Katalin állatgondozó kezében Tifani, a négy hónapos pápaszemes pingvinfióka a Föld napja alkalmából rendezett fesztivált megnyitó sajtótájékoztatón a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. április 21-én.MTI Fotó: Kovács Attila

Neumayer Katalin állatgondozó kezében Tifani, a négy hónapos pápaszemes pingvinfióka a Föld napja alkalmából rendezett fesztivált megnyitó sajtótájékoztatón a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. április 21-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Szombaton az emberszabású majmokat bemutató állatházban és környékén külön gorillanapot is tartanak, amelynek programjaiból kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről az állatokról, milyen veszélyek fenyegetik fennmaradásukat a természetben és mit lehet tenni a megmentésük érdekében.

A gorillanap egyik kiemelkedő eseménye lesz az állatkerti gorillacsapat két legidősebb tagja, Liesel és Golo köszöntése is. Kettejüknek három kölyke született és cseperedett fel, és mivel most ünneplik közös életük harmincadik évfordulóját, a gondozók ünnepséget rendeznek számukra.

A Holnemvolt Várban tavaszi sokadalommal is várják a látogatókat, elsősorban a kisgyermekes családokat. Ott többek közt lesz bábszínház, papírszínház, vándormuzsikus és táncház is.

Az állatkert számos lakójánál születtek kicsinyek az elmúlt időben, így a hétvége jó alkalom lehet arra, hogy az érdeklődők felkeressék például a Dél-Amerikában őshonos vízidisznók, a nagy marák, a Bennett-kenguruk vagy a vombatok kicsinyeit. A Varázshegyben fürjcsibék keltek ki nemrég, a Nagyszikla oldalában lakó ázsiai vadkutyáknál tizenegy kölyök, a Holnemvolt Várhoz tartozó Majorságban pedig több gyimesi racka bárány és kecskegida is cseperedik.