Nemcsak a hatóságokat segítheti a testkamera

 

A baleseteknél vagy éppen egy bűnöző elfogásánál is fontos szerepe lehet a rendőrökre szerelt testkamerának, amelynek köszönhetően pontosan visszanézhető, hogy mi történt az akció idején. Sok helyzetben jól jöhet tehát a testkamera, már a MÁV munkatársai is használhatnak ilyen műszert bizonyos vasútvonalakon.

Magyarországon a rendőrség körülbelül hetven testkamerával rendelkezik, sok esetben segítette már a hatóságok munkáját, a felvételek akár bizonyítékként is felhasználhatók. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 2018-ban osztotta szét az országban a beszerzett műszereket, a gödöllői egység három ilyet kapott – mondta Erdős Lajos rendőr őrnagy a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kifejtette: a kamerákat ruházatukon viselik a rendőrök, különféle kiegészítő eszközökkel tudják a ruhára erősíteni. A tartozékok között a rendőr őrnagy felsorolta a dokkolót, amivel tölteni lehet a kamerát, illetve egy plusz akkumulátor is, ami a hosszú időtartamú felvételkészítést teszi lehetővé.

(Fotó: Police.hu)

A kép illusztráció (Fotó: Police.hu)

Erdős elmondta, felbontástól függően, egy 12 órás szolgálat során végig képes a kamera felvételt készíteni, amely a teljes szolgálatot lefedi. Hozzátette, a kamera nem rögzít folyamatosan, a járőr indítja el, és állíthatja meg.

Mindkét fél érdekét szolgálja a felvétel készítése

A rendőr őrnagy tájékoztatott: a testkamera kép- és hangfelvétel rögzítésére alkalmas. A megfelelő képrögzítéshez körülbelül 2-3 méter távolságot kell tartania a rendőrnek az igazoltatott vagy az eljárás alá vont személytől, ugyanis így rögzíthető megfelelően a teljes intézkedés. A rendőröknek tájékoztatniuk kell az eljárás alá vont személyt arról, hogy kép- és hangfelvétel készül.

Az ORFK-tól elsősorban azért kapta a gödöllői autópálya-rendőrség a testkamerákat, hogy megkönnyítsék a rendőrök munkáját a helyszínen elkövetett szabálysértések dokumentálására, amit a későbbi eljárások során fel lehet használni. És azt is tapasztalták, hogy az eljárás alá vont személyek együttműködőbbek, ha tisztában vannak azzal, hogy kép- és hangfelvétel készül – magyarázta Erdős.

Az USA-ban jól bevált módszer a testkamera alkalmazása

Az Egyesült Államokban már minden rendőr visel testkamerát. Négy évvel ezelőtt a megkérdezett amerikaiak nyolcvan százaléka gondolta úgy, hogy hasznos lehet a rendőrök számára a testkamera viselése. A színes bőrű férfiak és nők elleni rendőri túlkapások okán egyre felkapottabb téma lett a testkamera viselésének kérdése is – tájékoztatott a közmédia Los Angeles-i tudósítója.

Mint mondta, az Obama-adminisztráció nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minden rendőrt ellássanak kamerával, akár közúti ellenőrzést végeznek, akár gyanúsítottat fognak el. A felvételek segítségére lehetnek az eljárás alá vont személynek és a hatóságoknak is, amennyiben panasz éri az eljárás menetét.

Hozzátette: államok és városok szabályozzák azt, hogy mely rendőrségi felvételek kerülhetnek a nyilvánosság elé, ezért találkozhatunk akár az interneten ilyen felvételekkel.

Európában egységes a szabályozás

Magyarországon másképp alkalmazzák a személyiségi jogokat, mint az Egyesült Államokban, hiszen itthon nem lehet mindenféle következmény nélkül megosztani valakinek az arcképét, rendszámát, hiszen azzal megsérthetjük személyiségi jogait – emlékeztettek a közrádióban.

Csenterics András, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda adatvédelmi szakjogásza elmondta, hazánkban a helyzet némileg egyszerűbb, mint az Egyesült Államokban abból a szempontból, hogy az Európai Uniónak 2018 májusa óta egységes adatvédelmi szabályozása van. Ezt általános adatvédelmi rendeletnek nevezzük, ami minden tagállamban érvényes.

Mint mondta, ezzel a rendelettel összhangban kell a magyar ágazati törvényekben foglalt szabályokat értelmezni.

A MÁV jegyellenőreinek munkáját is segíti a kamera

A Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók testkamerát viselnek – közölte a MÁV április elején. A vasúttársaság a tesztelés után ősztől országszerte bevezeti az eseményrögzítők használatát.

Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője elmondta: jól bizonyított eddig a rendszer a jegyvizsgálók visszajelzései alapján. A jegyellenőrök ismerik a térségben azokat az utasokat, akik esetleg nem vásárolnak menetjegyet, nem működnek együtt, ezek az utasok egyértelműen változtattak viselkedésükön a testkamerák miatt. Hangsúlyozta: a testkamerák használatának a célja pontosan ez volt.