Virágvasárnappal elkezdődött a nagyhét

 

Virágvasárnap a keresztény világ Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünnepli. Ezzel elkezdődött a nagyhét. Az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy most van ideje az önvizsgálatnak, a bűnbánatnak és a jó elhatározásoknak. Virágvasárnaphoz több hagyomány is kapcsolódik. A legismertebb a barkaszentelés. A hiedelem szerint a megszentelt ágak megvédik a házat a rontástól, a vihartól és a tűztől – hangzott el az M1 Híradójában.

János evangéliumával köszöntötte a gyülekezetet Balog Zoltán református lelkész virágvasárnap ünnepén. A soproni evangélikus templomban a gyülekezet fiatal tagjai idézték fel azt, hogy mit gondolhattak egykor Jézusról az emberek. Az istentiszteleten Pelikán András lelkész a Jézussal szembeni túlzott és önző elvárásokra hívta fel a figyelmet.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Keresztény hagyományok szerint barkát szenteltek a nyíregyházi templom kertjében. A hívek ezután hazavitték az ágakat, hogy megóvja őket a bajtól. Ágakkal a kezükben vonultak be a gyerekek Budapesten, a Hold utcai református templomba. Ezzel jelképezték Krisztus bevonulását Jeruzsálembe.

Korhű ruhákba öltöztek Debrecenben

Ökumenikus istentiszteletet és virágnapi menetet tartottak Debrecenben. Korhű ruhákba öltözött színjátszók elevenítették fel virágvasárnap történetét. A menetet ezúttal a hazaszeretet keresztútjának nevezték, ugyanis ma van a 170. évfordulója annak, hogy Debrecenben kimondták a Habsburg-ház trónfosztását. 

Jézus jeruzsálemi bevonulását megjelenítő virágvasárnapi menet résztvevői a barkaszentelés után a debreceni Déri téren (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában Krisztus bűneink miatt érzett szenvedésére hívta fel a hívők figyelmét: Ha ezekben a napokban követjük Jézust a keresztúton, ha nagycsütörtökön és nagypénteken részt veszünk imádásában, akkor kifejezzük, hogy nem akarjuk magára hagyni az értünk vállalt szenvedésben.

Virágvasárnappal hivatalosan is megkezdődött a nagyhét, vagyis a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

Országszerte változatos programokkal készültek

Megkezdődött a húsvéti készülődés is, országszerte színes programok várták az embereket. Tatán asszonyok és lányok mutattak be böjti karikázót a virágvasárnapi mise után. Később a nézők is beállhattak a több mint száz táncos közé.

Debrecenben már napokkal ezelőtt elkezdődött a húsvéti tojáskészítés. Mostanra több ezer hímes tojás gyűlt össze, amiket a városlakók közösen akasztottak a piactéren álló fára.

Sokan töltötték a napot a természetben

A húsvét előtti utolsó vasárnapot sokan a természetben töltötték. A budapesti Füvészkertben már évek óta hagyomány, hogy amikor a cseresznyefák virágot bontanak, a látogatók takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben. Az éledező természet látványa kicsiket és nagyokat is magával ragadott.

De tavaszi díszbe öltözött a Duna-part is. A Vigadó téren pedig kézművestermékek és gasztronómiai különlegességek segítették az ünnepre hangolódást.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó színes programokkal, gasztronómiai különlegességekkel és kirakodóvásárral egészen a hónap végéig várja a látogatókat.